Регистар „Не зови” највећа новина закона о заштити потрошача

Нови Закон о заштити потрошача ступио је на снагу данас, а по речима министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић, највећа новина, регистар “Не зови”, биће успостављен у наредних 12 месеци. Она је истакла и да ће неке одредбе закона, као што су прекршајни налози, аутоматски ступити на снагу од понедељка - за рекламације, неиздавање рачуна и предрачуна.
w
Фото: Pixabay.com

Министарка је указала да је новина и то што ће за све услуге чија је цена већа од 5.000 динара издавати предрачун, те да се то нарочито односи на мајсторе који врло често за обављање неке услуге не саопштавају цену унапред, па је издавање предрачуна још један вид заштите потрошача.

- Регистар “Не зови”, који овај закон предвиђа, а преко којег ће сви потрошачи који не желе да им се роба или услуге нуде преко фиксног или мобилног телефона моћи да стопирају досадашњу праксу трговаца примењиваће се у периоду од наредних 12 месеци, када буде успостављен софтвер - рекла је Татјана Матић.

Говорећи о сектору туризма министарка је истакла да је он највише погођен  због пандемије коронавируса и да је, уз сектор саобраћаја, претрпео највеће финансијске губитке.

- Ове године у сектору туризма постигнути су добри резултати, девизни прилив је у првих девет месеци преко 1,150 милијарди евра. Будући да је девизни прилив од туризма у 2019. години, до сада најуспешнијој туристичкој години за Србију, био милијарду и 436 милиона евра, подаци о успеху туристичког сектора у 2021. надмашили су сва очекивања - рекла је Татјана Матић..

Она је указала да је Србију до септембра посетило 2,5 милиона туриста који су остварили 10 милиона ноћења, а да су домаћи туристи спасили туризам и туристичку сезону.

- Зато  очекујем успех и од наступајуће зимске сезоне, наравно, уз примену свих прописаних мера и здравствених протокола у скијашким центрима и угоститељским објектима. У буyету за 2022. годину Влада Србије је одлучила да определи 500 милиона динара за туристичке ваучере јер су дали значајне резултате у подстицању домаћег туризма и значајног повећања броја ноћења - рекла је министарка.

Трговинска размена 40,6 милијарди евра

- Укупна трговинска размена Србије ове године, укључујући и октобар, износи 40,6 милијарди евра, што значи да је забележен значајан раст у односу на прошлу годину, а позитивни трендови обећавају да ће и следећа година бити обележена великим растом - рекла је Татјана Матић. - Ове године потписан је Споразум о партнерству, трговини и сарадњи с Великом Британијом, пошто је након њеног иступања из Европске уније престао да важи дотадашњи, па ће то омогућити да задржимо ситуацију у којој овом државом имамо трговински суфицит.

З. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести