РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГА, ЗАВРШЕТАК АУТОПУТА Где ће све да се ради и када ће бити готово

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да ће током августа почети реконструкција пруге Ниш-Димитровград, а да ће у октобру бити отворен аутопут Рума-Шабац.
pruga zeleznica RH
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Он је, гостујући у емисији “Фокус” на телевизији Б92, рекао да ће, када буде завршен и Фрушкогорски коридор 2026. године до Новог Сада, из тог града до Шапца моћи да се стигне за 40-ак минута, до Ирига за 15, до Руме за 25, а до Лознице за око сат времена, када до краја следеће године буде завршена од Шапца до Лознице брза саобраћајница.

“Радићемо и одвојак за Бадовинце, а када се томе дода и аутопут Сремска Рача-Кузмин, заиста видите да се ради читава мрежа аутопутева и брзих саобраћајница и да ће тај део Србије бити потпуно премрежен брзим саобраћајницама”, рекао је Весић.

Између осталог, Весић је рекао да следеће године почиње градња аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад, као и да ће се од Новог Бечеја до Зрењанина радити брза саобраћајница.

“Данас сам био у Бачкој Паланци где сам рекао да ћемо у септембру потписати уговор са Покрајином о пројектовању брзе саобраћајнице Бачка паланка-Нови Сад. Важно је да се пројектује и да имамо пројекте јер ће новац доћи, ми се приближавамо Европској унији и све ће више новца бити за инфраструткуру тако да је важно да будемо спремни за то”, рекао је Весић.

Говорећи о првих 5,5 километара аутопута Ниш-Мердаре, који су отворени ове седмице, Весић је рекао да ће укупна дужина тог аутопута бити 77 километара.

Навео је да је првих 5,5 километара грађено у полупрофилу јер је тако првобитно договорено, али да је у међувремену та одлука промењена и договорено да се у другој, трећој и четвртој фази прве деонице, која је укупно дуга 32 километра, пројектује пун профил аутопута.

“Друга, трећа и четврта фаза ће бити грађене у пуном профилу аутопута, а онда ће се и прва накнадно радити додатни профил”, рекао је Весић и додао да ће бити један од наших најпрометнијих путева јер представља директну везу Србије са луком Драч.

Весић се осврнуо и на ЛИИД програм за развој локалне инфраструктуре у оквиру кога локалне самоуправе саме могу да бирају пројекте који ће се реализовати.

Навео је да су то пројекти који се тичу е-мобилности што значи да могу да раде електропуњаче, бициклистичке и пешачке стазе , паркове, заштиту од климатских промена, заштиту од поплава, путеве…те изразио наду да ће пројекте изабрати заједно са грађанима.

Весић је рекао да су за то опредељена велика средства у укупном износу од 300 милиона долара и да ће, на пример, Александровац добити 1.143.000 евра, Бајина Башта скоро 1.600.000, Блаце 1.312.000, Власотинце 1.540.000…

“То је велики инпут за локалну самоуправу да ураде добре пројекте који су важни за њихове становнике и зато их позивам да их ураде што пре јер конкурс тече и да конкуришу како би могли да добију тај новац”, рекао је Весић и додао да конкурс траје током лета.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести