Релић: Ослободити угоститеље закупа док не раде

БЕОГРАД: Затварање угоститељских објеката у 21 час, нова је мера Кризног штаба донета ради спречавања ширења вируса корона и вечерас ступа на снагу, а из Удружења ноћних барова и клубова очекују састанак с челницима Града како би предложили да се закуп простора наплаћује у зависности од тога колико локали раде.
restoran kuvanje
Фото: pixabay.com

Није у реду да се у случају затварања локала наплаћује 50 одсто ренте. Ако затворите - онда не наплаћујете уопште, каже за Танјуг председник Удружења угоститеља Миша Релић.

Он наводи да су угоститељи у Новом Саду за време ванредног стања имали 80 одсто попуста на закуп, у Београду 50 одсто, и сматра да то треба да се уједначи.

Поред ослобађања од закупа, угоститељи се, наводи, надају и још једном кругу минималаца за запослене за наредна три месеца - децембар, јануар, фебруар, као и директној помоћи фирмама.

Релић наводи да ново ограничење за угоститеље неће у великој мери утицати на пословање ноћних клубова и барова, јер већина, како тврди, ни до сада није радила, али ће се негативно одразити на рад кафића и ресторана, јер је, каже, вечера, кључна за зараду.

Неке колеге ће због тога затворити локале, неки ће наставити да раде, а неки ће пробати да раде доставу, рекао је Релић.

Данас је, каже, прочитао изјаву председника Александар Вучића како су угоститељи увек незадовољни, али, каже, то није тако:

Ја као власник ресторана сам захвалан на минималцима, они су омогућили да мој ресторан опстане. Не знам како ћу платити те доприносе следеће године, али мислим да ће ресторан како-тако опстати и да су потези владе допринели да неки кафићи и ресторани опстану, каже Релић.

Сматра и да би требало направити радну групу која би све локале поделила у групације и помоћ додељивала колико је коме потребна.

Верује да с "минималним покретањима мера лево-десно", и кафићи и ресторани и ноћни клубови могу да опстану, што је, каже, битно и за њих и за туризам града.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести