РГЗ: Тржиште некретнина 1,8 милијарди евра - раст 12 одсто

БЕОГРАД: У првој половини ове године вредност тржишта некретнина у Србији била је 1,8 милијарди евра, а око 47.000 непокретности добило је нове власнике, саопштио је Републичких геодетски завод (РГЗ). 
Pupinova palata/R. Fadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Укупна вредности некретнина прометованих купопродајним уговорима које је обрадио РГЗ је за 12 процената већа у односу на исти период прошле године када је вредност тржишта била 1,6 милијарди евра. 

Иако је обим продаја нешто смањен у односу на исти период прошле године када је склопљено 48 хиљада купопродајних уговора, тренд показује да је цена самих непокретности порасла, имајући у виду пораст укупне новчане вредности за 200 милиона евра, наводи се у саопштењу РГЗ и додаје да је "то остварено због раста продаје непокретности у новоградњи и то за 13%, а уобичајено је да новоградња има више цене у односу на староградњу".

Све прометоване непокретности у 2019. години биле су уписане у катастар непокретности захваљујући примени Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, наводи РГЗ.

Више од половине новчаних средстава обрне се на некретнинама у Београду и то 995 милиона евра што је значајан раст у односу на 830 милиона евра у првој половини 2018. године, саопштио је РГЗ а следи Нови Сад где вредност тржишта износи 194 милиона евра што је пораст од девет милиона у односу на исти период лане. 

По вредности тржишта следе Ниш с 46 милиона евра, Суботица с 32 милиона евра, Панчево с 25 милиона евра и Крагујевац с 24 милиона евра.

Регионално гледано, према подацима РГЗ, од укупног трговања непокретностима 27% се одвија у Београду, а 36% у Војводини.

По структури у Србији су најтраженији станови (47%) што је повећање од 14 одсто у односу на исти период прошле године, док се вредносно у трговини станова обрнуло 850 милиона евра што је за 75 милиона евра више. 

На тржишту некретнина куће држе 13 процената удела а пољопоривредно земљиште чини 20 одсто укупног трговања непокретностима.

Новчана вредност тржишта пољопривредног земљишта је око 87.6 милиона евра а највише цене достизало у Бачкој.

Најскупљи квадрат стана у Србији и у првој половини ове године је на ексклузивној локацији Београда на води и коштао је 7.918 евра, а укупна цена стана била је 973.888 евра, саопштио је РГЗ док је у "старој градњи" највиша цена по квадрату плацена 3.600 евра за стан у улици Краља Петра у Београду, док је највише новца за стан у староградњи 870.000 евра издвојено за непокретност близини општине Нови Београд.

Највише плаћена кућа са окућницом у овом периоду достигла је цену од 2.988.000 евра, а налази се на територији општине Савски венац, на Топчидерском брду у Београду, док је рекордер у пословном простору са ценом од 2.680.000 пословни простор од 1.600 м2 у близини зграде Народне скупштине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести