Рио Тинто: Немамо везе с истраживањима литијума код Пожеге

БЕОГРАД: Компанија Јадар Литиjум, која се помиње у медијима као неко ко је добио дозволу за истраживање литијума код Пожеге, није повезана са Рио Савом, нити послује у оквиру групације Рио Тинто, саопштила је данас компанија Рио Сава Експлорејшн.
l
Фото: Youtube Printscreen

Та компанија је, поводом недавних навода у јавности у којима се помиње да Рио Тинто посредством компаније Јадар Литиjум почиње истраживања на територији Пожеге и Добриња, саопштила да та информација није тачна.

У саопштењу наводи да су компаније Јадар Литиjум и Рио Тинто посебни ентитети и да Рио Тинто не ради на истраживању које се спроводи у Пожеги.

Објашњавају да Рио Тинто послује у Србији кроз своју ћерку компанију Рио Сава Експлорејшн доо, која је у фази студије изводљивости само једног пројекта у Србији, а то је пројекат Јадар у близини Лознице.

"Компанија Јадар Литиjум, која се помиње у медијима као неко ко је добио дозволу за истраживање литијума код Пожеге није повезана са Рио Савом, нити послује у оквиру групације Рио Тинто", наводи се у саопштењу.

Додају да је тај податак проверљив увидом у Регистар привредних субјеката код Агенције за привредне регистре где се, кажу, може видети да је једини оснивач компаније Јадар Литиум д.о.о. Београд - Чукарица компанија CENTRALIST PTY LTD из Аустралије.

Такође, наводе да је Рио Сава део рударске мултинационалне компаније Рио Тинто, и директни оснивачи су RIO TINTO MINERALS DEVELOPMENT LIMITED и RIO TINTO NOMINEES LIMITED оба регистрована у Лондону.

Саопштавају да је Рио Тинто, као мултинационална компанија чијим се акцијама тргује на берзама у Лондону, Аустралији и у Њујорку, у обавези да све своје пројекте, без обзира на то у ком делу света се пројекат спроводи, објави на својој интернет страници.

Додају да на њиховој интернет страници може да се видети да је једини пројекат који Рио Тинто спроводи у Србији - пројекат Јадар у близини Лознице.

Рио Тинто је, како се наводи, међународна компанија која своје пословање обавља у више од 35 земаља.

На сајту пожешке општине је раније објављено да у том крају привредно друштво "Јадар Литијум" почиње геолошка истраживања, а по одобрењу Министарства рударства и енергетике.

Како је наведено, том предузећу одобрено је извођење геолошких истраживања литијума, бора и пратеће асоцијације елемената на подручју Добриње, а са радовима ће се, како пише, почети 17. априла.

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести