Родбини од гастарбајтера 400 милиона евра мање

Прилив новца у Србију по основу дознака из иностранства од јануара до септембра ове године мањи је готово пола милијарде евра у односу на исти период 2019.
novac pare

Према платнобилансним подацима Народне банке Србије, укупан прилив по основу дознака у периоду од јануара до септембра 2020. године износио је 2,2 милијарде евра, што је 422,3 милиона мање у односу на исти период лане, преносе портал „Банкар”.

Мањи прилив дознака последица је пандемије коронавируса и њеног неповољног утицаја на економска кретања у земљама у којима доминантно ради наша дијаспора. Приливи дознака нижи су не само у Србији већ и на глобалном нивоу, објашњавају у Народној банци Србије.

Из централне банке истичу да је утицај пандемије на кретања дознака двојак. Пре свега, пад бруто домаћег производа у земљама из којих се шаљу дознаке утиче на смањење расположивих свота које људи могу да издвоје и да пошаљу у матичне земље. Додатно, и мере ограничавања кретања ради сузбијања ширења вируса отежавају пренос дела дознака који се не обавља путем званичних канала, односно новца који дијаспора доноси у готовини, истичу из НБС.

У Народној банци Србије подсећају на то да се још у првом таласу коронавируса, у марту и априлу, у Србију. првенствено из земаља Западне Европе, вратило око 400.000 гастарбајтера. Многи од њих још увек су у домовини, пошто пандемија не јењава, а европске државе су у више наврата примењивале различита ограничења и „лоцкдоњн” ради спречавања даљег ширења вируса.

Што се тиче одлива новца, од јануара до августа из Србије је послат 161,6 милион евра, што је у односу на исти период прошле године раст од 11,7 милиона евра, или 7,8 одсто.

Из НБС-а истичу да је централна банка током последњих неколико година спровела унапређења платног система која су олакшала прекограничне трансфере, а самим тим допринела да се из године у годину повећава учешће дознака које у Србију улазе формалним каналима, преко рачуна банака и оператера брзог трансфера новца.

То је посебно важно у тренуцима када је кретање људи у већем делу света отежано, с обзиром на то да омогућава да се прилив дознака у Србију настави независно од физичког кретања становништва, закључују у НБС-у.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести