Рок за обавезујуће понуде за НТ до 8. децембра, добит већа

БЕОГРАД: На захтев понуђача продужен је рок за достављање обавезних понуда за концесију за београдски аеродром "Никола Тесла" до 8. децембра.
Aerodrom/Tanjug
Фото: Tanjug

То се односи на понуђаче који су се квалификовали за другу фазу поступка, а стари рок је био 23. новембар.

Такође, рок за достављање коначне верзије нацрта уговора о концесији квалификованим понуђачима је истекао 11. новембра. 

Влада Србије и аеродром "Никола Тесла" су објавили позив заинтересованима за концесију 10. фебруара 2017. године.

Концесија за финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, одржавање и управљање инфраструктуром аеродрома и обављање делатности оператера предвиђена је на период од 25 година.

Квалификовани понуђачи за концесионо управљање су швајцарско-француски конзорцијум Zuric h Airport са компанијама Eiffage и Meridiam Eastern Europe Investments, индијско-грчки конзорцијум GMR Infrastructure limited и Терна, француска компанија Vinci Airports, јужнокорејско-турско-кипарски конзорцијум Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure и кинески конзорцијум HNA и China National Aero-Technology. 

Аеродром повећао нето добит за 33 одсто

Аеродром Никола Тесла у Београду је у трећем кварталу повећао нето добит за 33 одсто у односу на исти прошлогодишњи период и према свим параметрима очекује рекордну пословну годину, објавио је данас аеродром.

Такође, бруто добит је 30 одсто већа него у трећем кварталу 2016.

У истом периоду, пословна добит већа је 16 одсто, док су укупни и пословни приходи већи 11 одсто.

Нето добит у прва три квартала износи 2,7 милијарде динара и већа је 14 одсто, а бруто добит је 13 одсто већа него у истом периоду прошле године.

Пословна добит након три квартала је већа 15 одсто, укупни приходи су већи девет одсто, а пословни приходи 11 одсто у односу на исти период 2016. године.

У прва три квартала 2017. године, укупна улагања у опрему и инвестиције у циљу побољшања комфора и квалитета услуге износе око две милијарде динара.

Међу најважнијим инвестицијама које су реализоване у прва три квартала су: уређење централног хола и адаптација простора за регистрацију путника Терминала 1, набавка система за аутоматско навођење ваздухоплова, пословно-информационог система и опреме за самосталну пријаву путника и пртљага

Такође, набавка два тракаста транспортера - елеватора, затим набавка електро трактора, карго утоваривача носивости 20т и карго утоваривача носивости 7т, путничких комби возила, теретних доставних возила, путничких возила, трактора за гурање и вучу широкотрупних ваздухоплова, самоходног возила робота за експлозивне направе, набавка и инсталација транспортног система пртљага, система за управљање паметном зградом, као и система за откривање и ометање дронова и многе друге опреме.

"Овакви резултати остварени су највише захваљујући повећању броја путника у три квартала од девет одсто, повећању промета робе и поште од 38 одсто, али и рационализацији пословања, уз реална очекивања да ћемо до краја године угостити рекордних више од 5,3 милиона путника", наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести