Русија и ОПЕК данас одлучују о судбини цена нафте

ВАШИНГТОН: Чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русија окупиће се преко видеоконференције на хитном састанку на којем ће главна тема бити даље смањење производње нафте, с обзиром на то да цене овог енергента падају од марта ове године.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Уочи састанка, алжирски министар енергетике Мохамед Аркаб изјавио је да очекује да разговори буду “плодни”, што је подстакло раст цена “цног злата” пре званичног затварања америчке и азијских берзи, извештава Форин Полиси (ФП).

То је први од два састанка које организује Саудијска Арабија, при чему је први био раније прекинут због, како је речено, заражености чланова краљевске породице коронавирусом, додаје ФП.

Ријад је најавио за сутра одржавање другог састанка, на који је позвао министре енергетике земаља Г20 ради додатних разговора о смањењу производње нафте, након драматичног пада тражње услед увођења ванредног стања широм земаља света какао би се сузбило ширење вируса.

На питање да ли би америчко смањење производње нафте из шкриљаца због високих трошкова производње могло да се урачуна у предложено резање пумпања за САД, портпарол Кремља Дмитриј Песков је одговорио: "То су потпуно различита смањења... То је као да упоређујете дужину и ширину", преноси ФП.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести