САД одобриле продају чипова Хуавеју за ауто компоненте

ВАШИНГТОН: Амерички званичници одобрили су захтеве кинеског технолошког дива Хуавеја да му се дозволи куповина чипова у износу од неколико стотина милиона долара за његов растући бизнис с ауто компонентама, јавља Ројтерс позивајући се на два неименована извора упозната са дешавањем.
huavei pixabay
Фото: pixabay.com

Хуавеј, највећи светски произвођач телекомуникационе опреме, уздрман је трговинским ограничењима које је према тој компанији 2019. године увела администрација бившег америчког председника Доналда Трампа, на продају чипова и других компоненти америчке производње, које се користе у индустрији мрежне опреме и паметних телефона.

Влада новог председника САД-а Џоа Бајдена појачава тврд став свог претходника ускраћујући дозволе извозницима да продају Хуавеју чипове који се користе у прозводњи уређаја са 5Г технологијом.

Последњих недеља и месеци, међутим, ситуација се променила и САД су одобриле добављачима да Хуавеју могу да продају чипове за производњу компоненти за возила, као што су видео-екрани и сензори, рекли су Ројтерсу извори упознати са поступком издавања дозвола.

Овај заокрет коинцидира са преусмеравањем пословања Хуавеја на производе које су мање подложни америчким трговинским забранама.

Аутомобилски чипови се генерално не сврставају у категорију софистицираних производа, па је зато лакше добити дозволу за њихову набавку, наводи британска агенција.

На питање о одобравању продаје аутомобилских чипова Хуавеју, портпарол америчког Министарства трговине рекао је да влада наставља са доследном применом политике издавања дозвола "како би Хуавеју ограничила приступ роби, софтверима или технологији за послове које могу да нанесу штету националној безбедности и интересима спољне политике САД".

Додао је да је Министарству трговине забрањено да открива податке одобреним или одбијеним захтевима.

Портпаролка компаније Хуавеј је одбила да коментарише дозволе, али је навела да се компанија на тржишту "позиционира као нови добављач компоненти за интелигентна умрежена возила, с циљем да помогне произвођачима да праве боље аутомобиле".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести