САД ставиле још четири кинеске компаније на "црну листу"

ВАШИНГТОН/ПЕКИНГ: Америчка влада је додала на "црну листу" којом се ограничава приступ америчкој технологији и инвестицијама највећег кинеског произвођача процесорских чипова и државног нафтног гиганта, јавља агенција АП.
Vašington Foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Одлука објављена у четвртак је још један корак који је председник Доналд Трамп предузео против Кине откако је изгубио изборе 3. новембра, наводи АП и додаје да политички аналитичари кажу да ће Трамп вероватно предузети даље мере пре него што новоизабрани председник Џо Бајден преузме дужност 20. јануара.

Пентагон је проширио "црну листу" за четири компаније, укључујући произвођача чипова Семикондактор Мануфактуринг Интернешенал корпорацију (СМИЦ) и нафтну компанију Чајна Нешенел Офшор Ојл корпорацију (ЦНООЦ), уз образложење да сарађују с владом на модернизацији кинеског војног сектора.

Тиме је укупан број компанија на "црној листи" повећан на 35.

Кинеско министарство спољних послова је оптужило данас Вашингтон да злоупотребљава националну безбедност као аргумент како би истиснула кинеске индустријске конкуренте.

 

„Поступци америчке стране озбиљно крше принципе тржишне конкуренције и правила међународне трговине и економије за које се америчка страна увек залагала", рекла је портпаролка министарства Хуа Чуњинг.

Додала је да би САД "требало да престану да злоупотребљавају државну моћ и генерализацију концепта националне безбедности с циљем потискивања страних предузећа".

Политички аналитичари такође предвиђају да под Бајденом неће бити већих промена у политици Вашингтона према Пекингу, услед свеопштег незадовољства по питању трговинске размене с Кином, људских права и због оптужби за шпијунирање и крађу технологије.

На "црној листи" Пентагона, поред осталих, налазе се и највећи светски произвођач телекомуникационе опреме Хуавеј, затим добављач уређаја за видео надзор ХикВижен Диџитал Технолоџи, државне телекомуникациони оператери Чајна Телеком и Чајна Јуником, и бројна предузећа из сектора петрохемије, грађевинарства, бродоградње...

Нешто касније, огласили су се и из ЦНООЦ компаније, рекавши да су шокирани и да жале због тога што су на црној листи због наводних веза са војском.

"Овај потез је базиран на "лажној и нетачној информацији", написао је ЦНООЦ на свом сајту, а пренео Ројтерс.

ЦНООЦ је раније рекао да је радио на процени ситуације и да ће пажљиво пратити развој ситуације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести