Сарадња Комора Војводине и Бурсе

НОВИ САД: Привредна комора Војводине (ПКВ) и Привредна комора Бурсе потписале су у Турској Споразум о сарадњи.
Privredna komora Vojvodine
Фото: Привредна комора Војводине

Споразум је потписан у оквиру посете 16. Међународном сајму грађевинарства, грађевинског материјала, инсталација и опреме за грејање и вентилационе системе, природног гаса. 

Делегација ПКВ, на челу са председником ПКВ Бошком Вучуревићем, на овом Сајму предводи привредну делегацију коју чини 20 привредника из АП Војводине.

Циљ потписаног Споразума јесте подстицање повећања робне размене са Турском учвршћивањем већ постојеће сарадње између ове две регионалне привредне коморе, као и проширењем постојеће мреже контаката и стварањем нових, односно јачањем постојећих релација између војвођанских и турских привредника.

Потписнице Споразума учествоваће у организовању билатералних сусрета привредника ова два региона подстичући тако нове пословне могућности, како за војвођанске, тако и за турске привреднике.

У сврху промовисања даљег развоја економске сарадње између наше две земље, привредне коморе Бурсе и Војводине пружаће узајамну подршку приликом организовања различитик привредних манифестација, наводи се у саопштењу ПКВ.

У 2017. години, укупна робна размена између АП Војводине и Турске износила је 174,9 милиона евра, чиме је премашена вредност из 2016. године за 30,6 одсто. 

Реализован је извоз у износу од 55,2 милиона евра (44,5 одсто већи од извоза у Турску 2016. године) док је на страни увоза забележена вредност од 119,7 милиона евра (25 одсто већи од увоза у Турску 2017. године). 

Иако је евидентирано повећање нашег извоза у Турску, робна размена је и даље резултирала дефицитом од 64,6 милиона евра. Најдоминантније учешће у извозу заузима Сремски округ, док је на увозној страни најзначајнији Јужнобачки округ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести