Сарадња ПКС-а и Управе за спречавање прања новца 

БЕОГРАД: Привредна комора Србије (ПКС) и Управа за спречавање прања новца потописли су данас у Београду Споразум о сарадњи између те две институције.
PKS
Фото: Tanjug

Тај документ, чији је циљ јачања заједничких активности на стварању услова за ефикасну примену прописа о спречавању прања новца и финасирању тероризма, потписали су председник ПКС-а Марко Чадеж и директор Управе за спречавање прања новца Жељко Радовановић.

Чадеж је казао новинарима да се овим споразумом стварају услови за унапређење досадашње сарадње две институције, а крајњи циљ је да се кроз стварање услова за стално усавршавање обвезника Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, посебно граде партнерски односи са Управом у препознавању сумњивих трансакција и откривању прања новца и тако крерира неповољна клима за прање новца у Србији.

Он је подсетио да ПКС и Управа за спречавање прања новца имају дугогодишњу добру сарадњу и да ће потписивање данашњег документа обезбедити континуитет те сарадње и створити претпоставке за даље унапређење активности на едукацији и сталном усавршавању чланица ПКС-а које у складу са законом имају обавезу да обезбеде овлашћеним лицима одговарајућу обуку у области спречавања прања новца.

"ПКС не ради овакве иницијативе зато што сама одлучује о томе, већ зато што је привреди то потребно и они то желе", казао је Чадеж додавши да су обвезници Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма многе чланице ПКС-а, пре свега финасијске институције, рачуноводствене агенције, ревизори, као и посредници у промету и закупу непокретности.

Он је нагласио да ће кроз семинаре који следе захваљујући данас потписаном споразуму, чланице ПКС-а добити подршку у испуњавању законских обавеза, док ће са друге стране обука који ће радити експерт Управе за спречавање прања новца обезбедити овлашћеним лицима код обвезника да свој посао раде ефикасно, а није занемарљиво ни то да ће семинари ПКС-у значити смањење трошкова за ову врсту обуке.

"Потписивањем споразума следи нам обука и тренинзи на терену од Суботице до Врања. Желимо да подстакнемо да се између обвезника и Управе за спречавање прања новца постепено ствара партнерски однос који ће омогућити ефикасније откривање сумњивих трансакција и обавештавање Управе о томе, јер смо сви на истом задатку", нагласио је Чадеж.

Он је додао и да ће поред обуке чланице ПКС-а бити информисане и о новим правилима које морају да поштују из закон, да добију одговоре на питања које их интересују, а биће обавештени и о свим новим појававама које се отктрију у овој области која је подложна злоупотребљавању.

Радовановић је казао да је превенција значајан део целог система у борби против прања новца и финасирања тероризма, наглашавајући да је Управа у ПКС-у препознала стратешког партнера на том пројекту.

"Предстоји нам значајна сарадња и укључиће се и друге институције које желе да подрже наш рад", рекао је Радовановић додавши да ће Управа упознавати чланове ПКС-а о свим новим појавама до којих она дође када је реч о прању новца.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести