САЗНАЈЕМО: КОМПАНИЈА ИЗ АУТОИНДУСТРИЈЕ СТИЖЕ У СРЕМ Јапанска инвестиција од 40 милиона евра у Инђији?

Нова јапанска инвестиција од 40 милиона евра највероватније ће бити реализована у Инђији
с
Фото: Општина Инђија

. Председник општине Инђија Владимир Гак је, уз фотографије са јучерашњег састанка с јапанским инвеститорима,  на свом Инстаграм профилу поделио вест у форми питања: Да ли ће нова јапанска инвестиција од 40 милиона евра завршити у Инђији”. Након питања, Гак је оставио и одговор: Ја мислим да хоће”.

Како незванично сазнајемо реч је јапанској компанији која је део аутомобилске индустрије. Реч је о искључиво јапанској инвестицији. У највећој мери раде као кооперанти са новосадским „Нидеком”.   Две фабрике јапанске компаније "Нидек" отворене су 18.маја ове године у новосадској Радној зони Север 4. Светски гигант у производњи електромотора и електронике за скоро све намене у прву фазу свог пословања у Србији уложио је више од 250 милиона евра и запослио 1.200 људи. Председник Србије Александар Вучић, након састанка са представницима „Нидека” и обиласка производних погона тада је истакао јда је велика част што су јапанске компаније партнери у развијању и снажењу српске економије. У Инђији ово није једина јапанска инвестиција. Подсећамо у овом сремском месту које привлачи све више инвеститора, пред крај прошле године јапанска компанија Тојо тајрес је отворила нову фабрику. 

Вучић је тада рекао да ће се ту производити гуме за ауди, порше, мицубиши и друге најбоље аутомобилске брендове из целог света.

- Очекујемо да одавде у свету, на северноамеричко и западноевропско тржиште оду најбоље гуме - маде ин Сербиа, направљене у Инђији - навео је Вучић.

Општина Инђија је обезбедила земљиште површине 63 хектара и неопходну инфраструктуру. Ова фабрика је прва гринфилд инвестиција јапанске корпорације Тојо тајрес у Србији, али и у читавој Европи.

- У Инђији ће бити центар за производњу пет милиона гума годишње, за тржишта Европе, Блиског истока, Африке и Северне Америке - саопштила је јапанска компанија. У постројењу у Инђији, како је наведено, примењују се иновативне технологије у процесу рада, уз поштовање највиших светских стандарда у заштити животне средине.

Корпорација Тојо Тајрес један је од водећих светских произвођача гума више од 70 година, са седам фабрика гума и четири фабрике ауто-делова, као и скоро 13.000 запослених широм света. Производна линија обухвата брендове Тојо тајер и Нито, познате по изванредним карактеристикама и квалитету, који чине 85 одсто укупне продаје корпорације Тојо тајерс.

Реч је о искључиво јапанској инвестицији. У највећој мери раде као кооперанти са новосадским „Нидеком”

Спољнотрговинска размена Србије и Јапана расте упркос географској удаљености и логистичким изазовима, а достигла је 400 милиона евра, истакнуто је на раније одржаном пословном форуму Србија – Јапан који је у Привредној комори Србије (ПКС) окупио представнике више од 70 компанија.

- Јапан је стабилан инвестициони и економски партнер Србији, а велике могућности за сарадњу постоје у сектору прехрамбене индустрије, нових технологија, прозводње електричних возила и развоја ИТ услуга - рекао је на форуму Михаило Весовић, директор сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС.

Додао је да компаније из Србије треба да искористе могућност и да се повежу са јапанским партнерима лидерима у економском и индустријском развоју.

Јапан је, такође, један од највећих донатора у Србији, а две земље прошле године су обележиле и 140 година пријатељства.

Како је тада на форуму речено у прошлој години јапанске инвестиције су биле међу најбројнијим у Србији.

- Инвестиције расту сваке године, а само у 2021. јапанске инвестиције су значајно порасле – на више од 108 милиона евра. Од 2010. до марта ове године, стране директне инвестиције из Јапана достижу 200 милиона евра - рекао је Радош Газдић, директор Развојне агенције Србије.

Јапанске компаније, како је додао, које су отвориле своје производне погоне и прошириле пословање у Србији попут Japan Tobaco International, Yaztaki, Toyo Tires, NIDEC Corporation, Mitsubishi и друге, не доносе само инвестиције већ знање и високе технологије.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести