Сеоски туризам сигуран и добар избор у доба короне

Након пандемије коронавируса, ванредног стања и затварања граница много тога се променило у начину живота и рада грађана Србије.
d
Фото: Приватна архива

Промењене су навике и понашања у свим областима, а и поред опуштања строгих мера, здравствена безбедност и даље је приротет. Променама ће морати да се прилагоде сви, па наравно и туризам, који је претходних месеци бележио велике губитке. Ова делатност прва је осетила удар пандемије па опоравак неће бити ни брз ни лак, а будући да се ближи сезона годишњих одмора, туризам се полако буди, туристичке агенције отварају врата и дочекују клијенте.

Међутим, овог лета многи неће кренути пут морских дестинација јер се у готово свим државама грађанима препоручује да годишњи одмор проведу у  сопственој земљи и на тај начин помогну опоравку домаћих туристичких посленика. То је, без сумње, утицало на то да туристичке агенције у Србији своју понуду прилагоде новој ситауцији и уврсте у понуду и домаће дестинације. За сада се то одвија полако и у понуди су махом једнодневни излети, а може се рећи да је прави узлет доживео сеоски туризам јер је већ сад тешко наћи слободно место током лета.

Туристички посленици указују да се не може рећи колико ће грађана  Србије годишњи одмор провести у земљи, али да је извесно да ће их ове године на домаћем терену бити више него раније, а то се посебно доноси на боравак поред река и језера. Цене боравка у Војводини зависи од категорије смештаја и дестинације и креће се од око 11 евра за ноћење с доручком па навише,  за целодневни најам куће потребно је намање 20 евра, а може се боравити у Шиду, Новом Саду, Суботици, Моровићу, Бачкој Паланци, Белој Цркви, Ковину...

Они који желе да се одморе на селу у прилици су да преко Асоцијације “Сеоски туризам Србија” изаберу боравак у око 1.000 домаћинстава у Србији, од којих је, по речима председника ове Асоцијације Владимира Ивановића,  око 200 широм Војводине. Он указује да је интересовање далеко веће него ранијих година и да су већ сад многи капацитети попуњени.

- Где год има регистрованог смештаја резервације су порасле -  каже Ивановић. - Свега два недеље од тренутка када је у Србији уведено ванредно стање није се радило иако је интресовање и тад било велико, а након тога капацитети су почели да се пуне. То је утицало да се знатно повећа просек ноћења у односу на претходне године. До сада су гости просечно у сеоским домаћинствима боравили два до три дана, већ сада је просек око пет ноћења, све је више оних који резервишу термине дуже од седам дана, а поједини капацитети изнајмљују на 30 дана. 

По његовим речима, интересовање за боравак у сеоским домаћинствима не јењава, а најатрактивније дестинације су већ пуне.


Понуда прилагођена садашњем тренутку

Једнодневне излете по Војводини  нуди и Туристичка агенције “Компас”. По речима комерцијалисте Немање Милића понуда је прилагођена садашњем тренутку и излети на домаће дестинације су новина, а ускоро ће клијенти моћи да одаберу и неко од стандардних путовања у Европи.

- У понуди су посета Сомбору, обилазак манастира на Фрушкој гори, посета Сремским Карловцима и манастиру Крушедол, обилазак двораца у Војводини, а цене се крећу од 900 динара до 1.400 динара - Милић. - Не нудимо аранжмане за дужи боравак у Војводини, али на захтев клијената може се уговрити одлазак на било коју дестинацију у Војводни.


- Многи ће уместо на оду на море остати у Србији, па је то утицало да се окрену боравку у сеоским домаћинствима, пре свега оним поред река и на планинама где, практично, нема места до августа - каже Ивановић.

Агенција “Магелан травел” је међу ретким у Србији, а једина у Новом Саду, која се бави рецептивним туризмом, односно довођењем страних туриста у Србију. По  речима заменице директора Тијане Шипчић, за сада страних туриста још нема, али се очекују од јула.

- У нашој понуди су различити једнодневни излети, а они који желе да посете Нови Сад и упознају се с његовим околином могу уз коришћење ваучера уплатити аранжман који обухвата пет ноћења - каже Тијане Шипчић. - Уз ваучере, потребно је доплатити 8.000 динара, а аранжман обухвата превоз до смештаја, једну вечеру, обилазак Новог Сада и улазнице за обилазак неких музеја, док су одласци на излете у околини града факултативни.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести