Шест економија региона у акцији привлачења инвестиција

БЕОГРАД: У Привредној комори Србије данас је одржана седница Управног одбора Коморског инвестиционог форума (КИФ), а председник ПКС и КИФ-а Марко Чадеж каже да регионалне коморе шест економија Западног Балкана раде на интензивном привлачењу нових инвестиција у регион и да је договорен заједнички наступ на сајмовима у Шангају, Дубаију и Берлину.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Чадеж је новинарима рекао да одлучено да се формира и посебно ново одељење за промоцију извоза и привлачење инвестиција у оквиру Регионалне коморе Западног Балкана.

Каже да се о доста тема данас разговарало, пре свега о једној новој, никада до сада толико интензивној акцији привлачења нових инвестиција у регион, промовисања региона као инвестиционе дестинације и презентације и промоције извоза производа из свих шест економија Западног Балкана на позната тржишта.

Планиран је, како је навео, заједнички наступ на сајму у Шангају, Берлину и на сајму EXPO у Дубаију од октобра.

"Имаћемо простор у Дубаију који ће користити свих шест економија и представљаћемо у различитим секторима наше компаније и повезивати их са светским компанијама. То су сектор туризма и услуга, сектор машинске, аутомобилске и авио-индустрије, ИТ, сектор пољопривреде и прехрамбених производа", прецизирао је Чадеж.

Поводом одлуке да се формира и посебно ново одељење за промоцију извоза и привлачење инвестиција у оквиру Регионалне коморе Западног Балкана, Чадеж каже да ће на челу тог одељења бити саветник председника Србије за инвестиције Данило Цицмил.

Реч је, објашњава, о нашим контактима и алатима које смо развили и мрежи компанија за које знамо да желе да инвестирају у регион и да позиционирају своје инвестиције не само у једној економији већ на неколико локација.

"Њима треба саговорник који може да то обезбеди, једини такав саговорник јесте Регионална комора Западног Балкана, наш Коморски инвестициони форум", рекао је Чадеж.

Најавио је да КИФ улази у једну активну фазу рада што ће се, каже, видети већ крајем јуна у Берлину, а затим и на другим догађајима који следе.

"Надам се да ћемо заједно бити јачи и заједно направити добре послове. Ми смо сви појединачно мали у односу на оно што можемо као потенцијал једног заједничког економског простора Западног Балкана", поручио је Чадеж.

Заменик председника Владе Северне Македоније Фатмир Битићи рекао је новинарима у ПКС да читав регион треба заједнички да ради како би се могао извући максимум из овога процеса и како би регион био глобално конкурентнији.

Иницирао је да шест економија Западног Балкана усвоје уједначену инвестициону политику за привлачење страних инвеститора у регион како би био конкурентији и како би се боље позиционирао ка страним компанијама из глобалног ланца вредности и снабдевања.

Нагласио је да што више треба искористити потенцијале које регион може да понуди.

"Један регион, једна економија, сви смо заједно ту", рекао је председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азенски.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести