Севертранс, Јадран и Крушик-пластика чекају инвеститоре

Министарство привреде објавило је три јавна позива за продају предузећа “Севертранс” у Сомбору, АД за ратарство “Јадран” у Новој Гајдобри и АД “Крушик - пластика“ из Осечине.
aukcija privatizacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Најинтересантније и јавности најпознатије је предузеће “Севертранс”, чија је делатност превоз путника у друмском саобраћају. Ово предузеће продаје се још од 2015. године и до сада је министарство два пута тражило купца, а на самом крају 2019. године био је поништен јавни оглас за продају. Сада је трећи покушај да се пронађе власник за фирму која има 126 запослених и располаже објектима, земљиштем и аутобусима. Процењена вредност капитала је 31. децембра 2020. године износила 109.309,75 евра .

“Севертранс” се продаје по почетној цени од 64. 777,97 евра, а потенцијални купци могу фирму платити у еврима или у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије. Министарство ће понуде примати до 3. септембра, а коверте с понудама отворити три дана касније, 6. септембра. Документација фирме се може откупити до 9. августа и после откупа понуђачи могу разгледати предузеће, видети пословне књиге и разговарати с руководиоцима предузећа. Потребно је и да се положи депозит од око 6.500 евра.


Процењена вредност „Севертранса” 109.309,75 евра

Предузеће “Јадран” у Новој Гајдобри, чија је делатност гајење жита и уљарица на подручју општине Бачка Паланка, још од 2008. године покушава да нађе купца. После више безуспешних продаја, “Јадран” се сада нуди, по процењеној вредности капитала од 31. децембра прошле године, за 3.230.780 евра и та сума је, уједно,и почетна продајна цена фирме. Понуде заинтересованих купаца Министар-

ство привреде ће примате до 27. августа, а коверте отворити 30. августа. Потребно је да потенцијални купци положе банкарску гаранцију од 323.078 евра у динарима по средњем курсу или у страној валути и откупе документацију, после чега могу да разгледају имовину фирме (пољопривредне машине, оранице, објекти), погледају пословне књиге и разговарају с представницима предузећа.


Још 75 непродатих

Ове седмице објављен је и оглас да ће се министарство укључити у трговину акцијама издаваоца ИНЕКС – Бакар АД Мајданпек на Београдској берзи ради продаје акција Акционарског фонда, који има око 31 одсто акција и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, које држи око 7,1 одсто акција од укупне емисије акција. Током године објавило је више таквих огласа, где продаје акције Акционарског фонда и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

На сајту Министарства привреде објављено је да има још 75 предзећа за које би у наредном периоду требало да буду објављени огласи ради продаје капитала. Да ли је продат, односно да ли је било заинтересованих купаца за Институт за водопривреду “Јарослав Черни” у Београду за сад још нема инфомација, иако је оглас био објављен 21. маја, а купци писма о заинтересованости требали да пошаљу до 21. јуна.


Фирма “Крушик - пластика” у Осечини има 102 радника. Вредност предузећа је процењена на 5.920.946 евра на дан 31. децембра 2020. године, а продаје се по почетној цени од 5.785.000 евра. Потенцијални купци понуде треба да пошаљу до 16. августа, а понуде ће се отворити дан касније. Јавни оглас за продају “Крушик-пластике” је други ове године, пошто се на оглас објављен у фебруару нико није јавио.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести