Сигурност за старе дане себи уплаћује 200.000 људи

На крају трећег прошлогодишњег квартала у добровољним пензијским фондовима у Србији је за приватну пензију уплаћивало 203.564 грађана.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

То су већином средовечни људи који су у фондове уплатили 844 милиона динара, показује извештај Народне банке Србије о сектору добровољних пензијских фондова.

Број чланова је у односу на исти период прошле године повећан за 4.270, што показује да су и у време пандемије људи одлучивали да се укључе у добровољно пензијско осигурање.

Удео чланова пензијских фондова у укупном броју запослених износио је 9,4 одсто, што значи да готово сваки десети запослени у Србији додатно уплаћује за пензију, или то за њега ради послодавац.

Број чланова је у односу на исти период прошле године повећан за 4.270, што показује да су и у време пандемије људи одлучивали да се укључе у добровољно пензијско осигурање

Износ акумулираних средстава на рачунима чланова фондова зависи од тога колико уплаћују, затим колике приносе на та средства остварују фондови, те висине накнада и дужине периода акумулације средстава.

Тако је на крају трећег лањског тромесечја на рачунима чланова просечно било акумулирано по 253.000 динара.

Пензије у добровољне фондове су чешће уплаћивали мушкарци, који су чинили 58 одсто корисника фондова.

Од укупних уплата, 37,5 одсто су чиниле индивидуалне уплате, 33,6 процената уплате послодаваца који су као обвезници уплате својим запосленима уплаћивали доприносе, док се 28,9 одсто односило на уплате преко пензијских планова.


Просек старости 47 година

Када је о реч о годинама старости, предњачили су средовечни, пошто је око 62 одсто корисника имало између 40 и 60 година.

Такође, треба рећи и да је просечна старост корисника свих фондова била око 47 година.


Иначе, у трећем тромесечју је у фондове уплаћено 844 милиона динара, а из њих исплаћено 625 милиона.

Они који испуне услове, новац из фонда могу да повлаче једнократно, програмирано или делимично, а у јулу, августу и септембру прошле године највећи број њих се одлучивао на једнократну исплату.

Тако је а конто једнократних исплата у тим месецима исплаћено 543,1 милиона динара, док су програмиране и делимичне исплате износиле 81,9 милион.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести