Сијарто: Безбедно снабдевање Мађарске природним гасом без руских извора је немогуће

ТРЕБИЊЕ: Безбедно снабдевање Мађарске природним гасом без руских извора је данас немогуће, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на панелу енергетска стабилност и енергетска независност у региону у оквиру Самита енергетике "СЕТ Требиње 2023".
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Што се тиче снабдевања енергентима, ми смо земља која већи део својих енергетских потреба увози, зато смо у специјалној ситуацији. Чак шта више по питању енергије, ми се односимо према том питању као према физичком. Воели би да стојимо стабилно", рекао је Сијарто.

Истакао је да су Мађарској потребни енергенти, односно природни гас.

"Да би једна земља могла да купује природни гас потребно је обезбедити извориште и транспорт природног гаса. Реалност у случају Мађарске јесте да безбедно снабдевање наше земље природним гасом без рзских извора је данас немогуће. Учинили смо озбиљне напоре да извршимо диверзификацију природног гаса, а да би то било успешно потребно нам је више времена", навео је Сијарто.

Поручио је  да му је увек задовољство да посети Републику Српску и председнику Републике Милораду Додику захвалио на позиву.

Коментарисао је и сукобе у Украјини.

"Представљам земљу која се налази у суседству самог рата и пошто смо близу тих ратних догађаја, последице су тешке по нас. Због тога ми Мађари желимо да се склопи мир у Украјини", рекао је Сијарто.

За Гаспром је рекао да је партнер који се држи совјих уговорних обавеза.

"Били су отворени да разговарамо о повећаној количини набавног гаса. Што се тиче санкција, немамо намеру да престанемо са набавком гаса из Русије. Када је први пакет санкција уведен, они који су то увели, рекли су да ће се Русија овим санкцијама економски упропастити и неће бити у могућности да настави рат, што ће довести до мира. Сада смо дошли до десетог пакета санкција, а Русија није поклекла", казао је Сијарто.

Поручио је да су санкције "тотални неуспех".

"Бриселске санкције наносе проблеме земљама у Европи. Висока инфлацијска стопа је последица санкција, а то је нама из Европе већи проблем него Русима. Ако гледамо чињенице, те санкције немају никаквог смисла, а чак су и штетне", рекао је.

Сијарто је казао да "они који мисле да на Западном Балкану било шта може да се реши санкцијама, појма немају о Балкану".

"Њима је сам Балкан непознаница. Треба да поштују вољу народа који живе у регији Западног Балкана. Председник Додик је победио на изборима, то су гласачи одлучили. На свима је да се та одлука поштује. Они који желе да се против председника Додика уведу санкције, они у суштини не желе да испоштују вољу грађана Републике Српске. Не указују поштовање народу те земље. Док смо ми на власти у Мађарској, председник Додик се неће наћи на никаквој листи санкција", рекао је Сијарто, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести