Сијарто: И други плаћају у рубљама, само не говоре о томе

ЉУБЉАНА: Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да већина западноевропских компанија које увозе гас у ЕУ плаћају руски природни гас у рубљама, у складу са захтевима руске државе и добављача.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Компаније које увозе природни гас из Русије отварају рачуне у Гаспромбанци која није предмет санкција, рекао је Сијарто током посете мађарској мањини у Словенији.

Према инструкцијама компаније, Гаспромбанка конвертује њихове евре и рубље и плаћа за гас, навео је Сијарто, а пренео МТИ.

"Није тачно да су други ово одбили, они су само мање отворени о том питању", рекао је Сијарто позивајући медије да не говоре о томе да Мађарска крши заједничку европску позицији пристајући на такву трансакцију.

Сијарто је додао да је било политичких разговора о потреби за другим енергентима и значају независности од руског природног гаса, али да Будимпешта не може да купује гас "на идеолошкој или филозофској основи".

Енергетска безбедност је приоритет за владу и Мађарска је зависна од Русије из "физичких, географских и инфраструктурних разлога", додао је Сијарто и закључио: "Не можемо да грејемо станове политичким изјавама".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести