Синдикалци: Радници нису робови, не дозвољавамо експлоатацију

ЛЕСКОВАЦ: Представници Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) обележили су данас Међународни дан рада протестом испред фабрике Јура у Лесковцу, одакле су поручили радницима да нису сами, да радници у Србији нису робови и да синдикат неће дозволити њихову експлоатацију.
Фонет/Љиљана Стојановић
Фото: Фонет/Љиљана Стојановић

У првомајском прогласу захтевали су да се поштују Устав, закони, радничка и синдикална права, права радника на достојанствене услове и пристојне плате.

Председник СССС-а Љубисав Орбовић рекао је да данас радници морају да се боре за своја права и да су се окупили да кажу да послодавци немају право на мобинг, да терају људе да раде када су болесни, као и да они који су дошли у Србију морају да поштују наше законе.

"Јура нам враћа гостопримство тако што шиканира наше раднике, то су радили у Рачи Крагујевачкој, Нишу и сада у Лесковцу", тврди Орбовић и наводи да се то догађа и у другим фирмама у јавном сектору.

Орбовић је подсетио да су радници пре 136 година устали у Чикагу да се боре за три осмице (осам сати рада, осам сати одмора и исто толико културног образовања).

"Данас после толиких година у Србији се боримо, да ли имамо три осмице званично да, али незванично многи радници раде без надокнаде и 10 и 12 сати дневно, то је неприхватљиво и срамно за цело друштво", рекао је Орбовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести