Синдикати и послодавци без промене ранијих ставова

БЕОГРАД: Представници синдиката и послодаваца ни на данашњем састанку преговарачких тимова, последњем пре одржавања колегијума и седнице Сосијално-економског савета, нису успели да приближе ставове у погледу висине минимаца у идућој години и остали су при својим, раније изнетим предлозима.
poslodavci i sindikati
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је Тањугу након састанка да су представници Владе, односно ресорних министарстава остали су при ставу да минимална зарада може да расте четири до шест процената, а тај став деле и послодавци.

"Унија послодаваца дала је предлог да су спремни да повећање буде и 10 одсто али траже за то уступке у погледу повећања неопорезивог дела зараде", каже Вуковић.

Додаје да су синдикати става да би минимална цена рада требало да прати висину минималне потрочашке корпе која износи око 37.000 динара.

"Можда бисмо и пристали на повећање које би било две или три хиљаде испод тог износа и тако посаљемо поруку влади и послодацима да разумемо економску ситуацију и да се изједначење минималца и потрошачке корпе пролонгира за 2022. годину", каже Вуковић.

Истиче да свако прихватање повећања испод тог износа даје основу да се настави са политиком јефтине радне снаге и даљег повећања друштвених неједнакости.

Вуковић каже да је ово последњи састанак преговарачких тимова и да преостаје да се одржи колегијум СЕС-а и седница.

Истиче да је тешко да ће чланови СЕС-а нешто више постићи и да ће доћи до консензуса, али да би ипак волели да дође до неких помака и приближавања ставова.

Чеданка Андрић из УГС "Независност" каже да се да су предлози државе и послодаваца за синдикате неприхватљиви и да инсистирају на томе да се минималац изједначи са минималном потрошацком корпом.

"Видећемо да ли ће бити помака на колегијуму СЕС-а сутра", рекла је Андрић.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да се у привреди нису стекли услови да би дошло до повећања минималца за више од четири до шест процената и да очекивањања да он расте више нису реална.

Истиче да су послодавци за компромисно решење, али одрживо, односно да дође до угрожавања пословања већег броја предузећа.

Додаје да се не мозе више од тога повећати минимална зарада јер се тиме повећавају све остале зараде за сличан проценат и ако привреда не напређује неким већим скоковима.

"Ако би повећање ишло више од реалног морали бисмо да тражимо компензацију за ту разлику, како то не би ишло само на терет привреде и она била највећи губитник већ и уз помоћ државних фондова ", рекао је Атанацковић.

Услов послодаваца је да се истовремено усвоји пакет мера који би смањио трошкове пословања.

У те мере спада пре свега смањење пореза и доприноса за најмање један проценат, повећање неопорезивог дела дохотка, као и укидање парафискалних намета који представљају велики трошак за предузеће.

Завршни разговори о минималцу биће настављени 14. септембра на седници Социјално-економског савета.

Минималну зараду прима око 350.000 људи у Србији. Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020.

Послодавци: Преговори без решења, спремни на разуман компромис

Представници Уније послодаваца Србије и синдиката на данашњем састанку нису успели да постигну компромис о висини минималне цене рада у идућој години и остали су при својим ранијим ставовима.

У саопштењу Уније пслодаваца наводи се да послодавци остају као и до сада спремни на компромисно решење, али инсистирају на томе да оно мора бити одрживо, односно да не сме да угрози пословање већег броја предузећа.

Током преговора, синдикати су тражили повећање цене рада на 37.000 динара, док су представници Уније изнели став привреде да услова за повећање нема и да је пандемија Ковид-19 озбиљно угрозила пословање предузећа у Србији.

Представници Владе, односно ресорних министарстава, предложили су повећање минималне цене рада у распону од четири до шест одсто.

"Унија послодаваца Србије изражава и даље спремност на средње решење, по коме би била повећана минимална цена рада у износу не већем од шест одсто, али уз услов да се истовремено усвоји пакет мера који би смањио трошкове пословања. У те мере спада пре свега смањење пореза и доприноса за најмање један проценат, повећање неопорезивог дела дохотка, као и укидање парафискалних намета који представљају велики трошак за предузеће", наводи се у саопштењу.

Уверени су да ће бити донета одржива и дугорочно оправдана одлука.

Разговори о минималцу биће настављени 14. септембра на седници Социјално-економског савета.

"Верујемо да ћемо заједно са Министарством привреде и Министарством финансија наставити да радимо на подизању амбијента за пословање домаће привреде, јер је то нужно не само за подизање зарада, већ и за само очување и повећања броја радних места", изјавио је директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести