Следи расплет за „Петрохемију”, МСК, Рудник Ковин...

НОВИ САД: Из разговора Драгана Стевновића, државног секретара у Министрарству привреде и Таза Чапонда, члана техничке мисије ММФ-а јасно је да ће се питање приватизације и решавање судбине јавних предузећа у Србији наставити и да ће се од наше држава тражити да тај посао што пре доврши.
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

Државни секретар Стевановић објаснио је да су јавна предузећа чији је оснивач држава у 2014.години пословала са губитком од око 500 милиона евра, док последњих година бележе добит. Но, и поред те чињенице приватизација неких јавних предузећа мора бити настављена, а за ову годину планирано је да најмање 10 некадашњих гиганата добије или новог газду или стратешког партнера.

Тако је већ за средину године најављен тендер за РТБ Бор. За ово јавно предузеће урађен је Унапред припремљен план реорганизације, а у току су активности који се односе на проналажење стратешког партнера. У Министарству привреде објашљавају да су до сада интересовање за РТБ Бор показале компаније из Русије, Кине и Канаде.

Панчевачка “ Петрохемија” тренутно послује по унапред припремљеном плану реорганизације , а у ових месеци треба да се уради нова процена вредности, како би се објавио јавни позив за њену продају или стратешког партнера. Спровођењем УППР-а држава је власник око 76 одсто акција “ Петрохемије”, а преосталих 24 процената су у власништву НИС-а и “Лукоила”.

Крајем децембра прошле године расписан је јавни позив за продају капитала Метанолско-сирћетног комплекса Кикинда, али није било понуда , па је поступак проглашен неуспешним. У Министарству привреде најављују нову процену вредности овог предузећа са последњим даном прошле године, а затим и скоро објављивање новог позива за приватизацију.

Држава планира у овој години и доношење одлуке о примени најоптималнијег начина приватизације ПКБ корпорације Београд избором једног или комбинацијом више расположивих модела приватизације. То би значило или продаја капитала, имовине или стратешко партнерство. Одлука о избору модела приватизације још увек није донета.


Лука Нови Сад чека модел продаје

У Министарству привредне наглашавају да још увек није донета одлука о моделу и методу приватизације Луке Нови Сад. Да би се објавио јавни позив, како објашњавају, потребно је да се оконча поступак преноса власничких права на лучкој инфраструктури на Републику Србију са правом коришћеа у корист Агенције за упрвљање лукама.

Иначе, Лука Нови Сад је једина преостала лука у већинском власништву државе, мада она успешно послује и уплаћује дивиденду у српску касу.

Прошле године је 12 фирми послало писмо о заинтересованости за приватизацију Луке, међу којима су биле и компаније из Немачке, Словачке, Дубајиа, али и домаће.


Ваља подсетити да је средином прошле године био објављен јавни позив за достављање понуда за приватизационог саветника, а као заинтересовани  за куповину ПКБ Београд помињане су две компаније из Србије, као и из Уједињених Арапских Емирта, Кине, Сингапура и Велике Британије. Писма о намери  доставиле су и српске компаније Индустрија меса “ Матијевић” и МК Комерц, као и “Ал Дахра” из Уједињених Арапских Емирата. Имена компанија из Велике Британије, Сингапура и Кине нису била објављена.

Ове године очекује се и јавни позив за приватизацију Рудника Ковин. Министарство привреде тврди да се ради нова процена вредности капитала са последњим даном прошле године, те да ће након тога бити одлучено о датуму јавног позива. Рудник Ковин, за разлику од других, послује без државних субвенција и потпуно је стао на своје ноге након што је приватизација из 2007, када је продат бугарском бизнисмену Христу Ковачком, пропала, а огромни дугови остали. Интересовање за купоивну показали су инвеститори из Русије и Кине.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести