ТРАЖЕ СРПСКЕ РАДНИКЕ Словенцима требају инсталатери, Црногорцима зубари

На сајту Националне службе за запошљавање оглашена су слободна радна места у Словенији. Словеначки послодавац „Шкерјанчег” ДОО из Љубљане тражи шест инсталатера инсталација водовода и централног грејања за рад у Словенији, а понекад и у Хрватској.
zubar freeimages.jpg
Фото: Freeimages.com

Заинтересовани који желе да конкуришу на то радно место треба да имају завршену основну школу и лиценцу за инсталатера инсталација водовода и централног грејања, а могу имати и средњу стручну спрему за инсталатера инсталација водовода и централног грејања. Потребно је и година радног искуства, а радни однос заснива се на неодређено време с пробним радом од три месеца. Минимална месечне нето зарада, ако месец има 20 радних дана, износи 1.078 евра. У огласу се напомиње да на основу учинка сваки радник може месечно нето зарадити 1.478 евра.

Осим тога, послодавац плаћа исхрану, и то доручак дневно 6,12 евра. Уколико месец има 20 радних дана трошкови за исхрану коју плаћа газда су 122,4 евра. Газда може обезбедити смештај за раднике, а трошкове сносе они сами, и то ће их коштати 200 евра месечно.

Рок за конкурисање на поменута радна места је 30. новембар. Незапослени који су на евиденцији документа достављају филијали НСЗ-а, а они који нису – директно словеначком послодавцу.

Рок за конкурисање за Словенију је 30. новембар

И Црногорци траже раднике у Србији. Тако је на сајту НСЗ објављен и оглас у којем Општа стоматолошка амбуланта „Вукотић” из Игала тражи два радника – стоматолошке сестре – техничара. Од кандидата се тражи средња стручна спрема, положен стручни испит у струци, основно познавање енглеског и рада на рачунару. Рад је на годину дана, а постоји могућност и на неодређено време. Нето зарада је 500 евра, док запослени сам сноси трошкове смештаја.

Рок за пријаву на конкурс је 7. децембар, а може се учинити преко филијале НСЗ – ако је реч о незапосленим лицима, или директно послодавцу у Игалу.


Медицинске сестре хрле у Немачку

Последњих неколико година више стотина медицинских сестара и техничара отишли су на рад у Немачку због плате које тамошњи послодавци нуде. Медицинским сестрама пружа се могућност да месечно зараде и до 2.000 евра. У Србији су плате медицинских сестара ниске, али не много ниже од оних које нуди послодавац у Црној Гори.


Иначе, водоинсталатери или инсталатери инсталација водовода и централног грејања су веома тражени, како на српском тржишту рада, тако и у многим европским државама. У Србији су Немачка, Белгија, Аустрија, Словенија, Швајцарска, Шведска и неке друге државе већ тражиле тај профил занатлија, нудећи за српске услове изузетно високе плате. То је уједно и разлог што су многи који су стекли сертификат или завршили занате за водоинсталатере већ отишли на рад у иностранство. С друге стране, српске компаније којима ти кадрови недостају нуде знатно мање месечне плате, мада има оних који су спремни да доброг водоинсталатера или монтера централног грејања добро плате.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести