Словенија и Хрватска спремне да граде Кршко 2

ЉУБЉАНА/ЗАГРЕБ: Словенија и Хрватска спремне су, према најавама званичника две земље, да учествују у могућој изградњи Нуклеарне електране Кршко 2 (НЕК 2).
nuklearka
Фото: pixabay.com

Словенија и Хрватска су већ учествовале у изградњи Нуклеарне електране Кршко чије власништво по пола деле енергетске компаније две земље, а поруке словеначких министара и државних званичника да та земља намерава да градити НЕК 2 прихваћене су ових дана с друге стране границе.

Хрватски министар енергетике Томислав Чорић казао је да Хрватска неће имати ништа против да добије стабилан и релативно велик извор електричне енергије из другог блока нуклеарне електране Кршко, преноси Индикатор.ба.

"Ако се Словенија одлучи за изградњу другог блока и понуди потенцијалним партнерима удео у финансирању овог скупог пројекта, мислим да би Хрватска требало да размотри дугорочан и стабилан извор електричне енергије", рекао је министар Ћорић.

Додао је да Хрватска, као сувласник нуклеарне електране и суседна земља, тренутно учествује у јавној расправи о прекограничном утицају овог пројекта.

Сувласнички однос нуклеарне електране Кршко између Словеније и Хрватске последњих година није прошао без несугласица, а питање складиштења отпада, који је проблем и у односима са Босном и Херцеговином, тренутно је нерешено.

С тим у вези, Чорић је поновио да словеначка понуда за заједничко складиште у Врбини није прихватљива за Хрватску из већ познатих разлога. Најважније је да Хрватска тамо не би могла да складишти сав преостали радиоактивни отпад.

Хрватска тренутно производи око 60 посто својих потреба за електричном енергијом.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести