Снабдевање струјом стабилно упркос ниском водостају

БЕОГРАД: Јавно предузеће Електропиривреда Србије (ЕПС) саопштило је да је суша ове године смањила производњу електричне енергије у хидроелектранама за 27 процената, али да је снабдевање грађана и привреде стабилно, јер се мањак струје из хидро-сектора надокнађује радом термоелектрана и увозом.
tent jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Дуготрајна суша и историјски лоши хидролошки услови са дотоцима на рекама, који су најнижи у последњих 10 година, утицали су на веома ниске нивое акумулација у Србији.

Хидроелектране ЕПС-а ове године произвеле су 27 одсто мање електричне енергије него прошле године. Производња у ХЕ "Ђердап" је у јуну ове године за 30 одсто мања у односу на јун 2021. године, а у јулу ове године је чак 40 одсто мања у односу на јул прошле године.

На Дрини је ситуација незнатно боља", наводи се у одговору ЕПС-а на питање Танјуга о утицају хидролошке ситуације на производњу електричне енергије у Србији.

Наводи се да је вишегодишњи просек дотока Дунава на Ђердапу за јун 6.155 кубика воде у секунди и да о размерама овогодишње суше на Дунаву говори податак да је овог јуна у просеку дотицало 3.738 кубика воде у секунди а у јулу и мање од тога.

"Јулски вишегодишњи просек је 4.977 кубних метара у секунди, а овог јула доток је био 2.432 кубика у секунди, односно половина од вишегодишњег просека. Тренд опадања дотока се наставља и у августу и тренутно је 2.000 кубика у секунди", кажу у ЕПС-у.

Додаје се и да ЕПС стабилно снабдева грађане и привреду електричном енергијом, јер недостатак енергије из хидро сектора надокнађује већим ангажовањем термоелектрана и набавком струје.

На питање о томе да ли ниски водостаји угрожавају снабдевање термоелектрана угљем из увоза, наведено је да се угаљ из Румуније довози баржама на пристаниште ТЕНТ-а А у Обреновцу, док је у Бугарској због ниског водостаја на снази забрана пловидбе, па се угаљ из те земље довози возовима.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести