Споразум ЕПС и Powerchina о наставку изградње "Колубаре Б"

ОБРЕНОВАЦ: Прелиминарни споразум о сарадњи за изградњу Термоелектране "Колубара Б" у Каленићу потписали су данас у Обреновцу директор Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић и директор кинеске компаније "Powerchina" Јанг Бо, а процењена вредност те инвестиције је око 385 милион евра.
termoelektrana/tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

Пројекат изградње ТЕ "Колубара Б" у Каленићу, код Уба, започет је 80-их година прошлог века и никада није завршен, а план ЕПС-а је да се у сарадњи са кинеским партнером, на основу међудржавног споразума Србије и Кине, заврши изградња термоелекране, са једним блоком снаге око 350 мегавата.

Грчић је новинарима рекао да је потписивање споразума о завршетку изградње ТЕ "Колубара Б“ изабрано 6. марта, јер се данас обележава пола века од почетка рада "ТЕНТ А".

"Поносан сам јер смо успели да покренемо пројекат који је почео и стао осамдесетих година прошлог века, а то је завршетак изградње Термоелектране "Колубара Б". Захваљујући визији и политичкој жељи председника Србије Александара Вучића да се ЕПС модернизује, развија и шири у власништву државе, ми смо направили пресек стања шта је започето и дошли до данашњег потписивања споразума који је почетна тачка за наставак пројекта", истакао је Грчић.

Према његовим речима, Термоелектрану "Колубару Б" градиће једна од најбољих и највећих кинеских компанија, а биће урађена по најновијим технологијама и мерама заштите животне средине које је прописала ЕУ.

"Захваљујем кинеским партнерима на свему што раде за Србију, на свему што раде са ЕПС-ом и на разумевању и стрпљењу, јер у наредних неколико година између ЕПС и кинеских компанија биће реализовано много пројеката", рекао је директор ЕПС-а.

Грчић је истакао да је предвиђена вредност инвестиција 385 милиона евра, додајући да ће се прецизна вредност знати ускоро и навео да је и предвиђена вредност неколико милиона мања него што је претходна власт потписала градњу блока у Костолцу.

Директор кинеске компаније "Powerchina" Јанг Бо захвалио је Влади Србије и ЕПС-у на указаном поверењу и подршци за наставак изградње ТЕ "Колубара Б", додајући да је компанија на чијем је челу светски позната водећа инжењеринг група која има велико искуство у изградњи сличних термоблокова широм света.

Истиче да је та компанија у Србији присутна дуги низ година и да је већ изводила пројекте који су утицали на развој енергетског сектора у нашој земљи , наводећи да схватају важност "Колубаре Б" за Србију и регион.

"Овај пројекат ће бити изграђен у складу са стандарадима ЕУ, радићемо са ЕПС-ом да развијемо најнапреднију технологију и блиско ћемо сарађивати са нашим међународним и локалним партнерима, а трудићемо се да локална заједница има максималне бенефите од овог пројекта", рекао је Јанг.

ТЕ "Колубара Б" је заменски капацитет који обезбеђуеј гарантовану производњу електричне енергије из домаћих ресурса, уместо увоза.

Нови блок имаће и примарне и секундарне мере за смањење емисије азотних оксида, систем за одсумпоравање, филтере за смањенеј емисије прашкастих материја, систем за смањење живе и халогених елеменат, систем за третман отпадних вода...

Потписивање Прелиминарног споразума омогућава да почну разговори измејду ЈП ЕПС и извођача, који треба да у року од 75 дана резултирају званичним предлогом извођача, који је услов за потписивање уговора и почетак радова на завршетку изградње.

Почетак радова очекује се у 2021. години, а план је да блок буде на мрежи до краја 2024. године.

Изградњом модерне ТЕ "Колубара Б" омогућава се искоришћење угља до 2050. године.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести