Србија ће моћи да рачуна на највише средстава на Западном Балкану

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка ће око 1,7 милијарди евра нових средстава за Западни Балкан определити превасходно за наставак јавних улагања, помоћ банкама, као и предузетницима, изјавила је данас шефица ЕИБ канцеларије за Западни Балкан Дубравка Негре.
Negre Dubravka/Tanjug
Фото: Tanjug

То је оно на шта ћемо се фокусирати, како наставити са јавним улагањима, како помоћи банкама и обезбедити средства за предузетнике. Средстава од 1, 7 милијарди евра служиће за те сврхе, односно за оне пројекте који су већ одобрени, рекла је Негре за Тв Прва.

Наводи да та средства још нису распоређена по земљама и да ће то зависити од планова и приоритета сваке земље, али да ће Србија моћи да рачуна на највећи део.

Она се осврнула и на процене ММФ-а да ће Србија имати пад од три одсто и додала да се Србија добро котира у односу на земље региона и да се пад привредне активности очекује у целој ЕУ.

Истиче и да су све земље схватиле да морају више да се фокусирају на своје окружење, а то је шанса за овај регион, рекла је Негре.

Објаснила је да ће многи који су намеравали да селе производне ланце ка Азији, сада то чинити ка ближим тржиштима.

Ту видим шансу за овај регион, рекла је Негре.

Она је подсетила да је ЕИБ Група обезбедила 5,2 милијарде евра за земље изван Европске уније у оквиру ширег пакета мера ЕУ за отклањање последица пандемије ковид-19.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести