Србија и Мађарска најавиле модернизацију граничних прелаза, ускоро без чекања сатима

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић оценио је сарадњу Србије и Мађарске као изузетно добру, али је нагласио и да је неопходно направити радикалне кораке на модернизацији граничних прелаза како би грађани обе земље видели дубину тих односа и заједничке амбиције Београда и Будимпеште. 
1
Фото: Printscreen YouTube/RTV

Момировић је то изјавио на отварању Српско-мађарског пословног форума у Привредној комори Србије, на којем је учествовало 70 компанија из обе земље у оквиру одржавања 13. заседања Заједничке комисије за економску сарадњу Србије са Мађарском, а где је говрио и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто. 

„Направили смо невероватне кораке у односима, како на политичком тако и у економском смислу. Та алијанса Србије и Мађарске јасан је сигнал да наше две земље не прихватају да буду поражане ни на једном пољу у овим турбулентим временима, али то се не види на граничним прелазима. Зато ту морамо нешто радикално да учинимо како би сви грађани видели колико су наши односи дубоки, наше амбиције велике, колико нам је будућност наших држава и народа важна”, рекао је Момировић.

Он је нагласио да му је управо зато драго што су данас постигнути договори како би што пре границу кроз коју пролази јако пуно грађана читаве Европе довели на потребан ниво. Та граница је, како каже, симбол нашег пријатељства и заједништва, које ће заувек остати чврсто и стуб не само безбедности Србије и Мађарске већ и целе Европе. 

Сијарто је, говорећи на тему коју је назвао јединим трном у односима двеју земаља, као добро оценио то што је постигнут споразум да се тај проблем реши на три прелаза између Србије и Мађарске. 


Пут, пруга, енергија

Момировић је нагласио да се дефинисани приоритети сарадње односе на поље енергетске безбедности и стабилности, пројекте попут развоја Панонског коридора за преношење енергије, изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске, складиштења гаса, успостављања бољих инфраструктруних веза кроз модернизацију пруге Суботица-Будимпешта, Суботица-Сегедин, успостављања зелених коридора, сарадње између ЕУ и ЦЕФТ-е, односно Западног Балкана и, наравно, питања граничних прелаза.


„Споразумели смо се да ћемо се ослободити јединог трна који нам смета, извући ћемо га из длана, а то је ситуација да се на границама и сатима чека. То чекање не осликава наше добре односе, договорили смо се да ћемо између Реске и Хоргоша изградити један од најмодеријих прелаза, уредити прелаз Бачки Брег-Херцегсанто за теретни саобраћај, а Бачки Виногради-Ашотхалом за аутобуски, што ће растерити гранични прелаз на ауто-путу”, рекао је Сијарто на скупу који је организовала Привредна комора Србије са мађарским Министарством за спољне послове и трговину и Агенцијом за промоцију извоза Мађарске. 

Момировић је на скупу изразио захвалност свим присутнима који су у овим „тешким тренуцима, у којима сви осећамо неизмерну тугу, смогли снаге и уложили напор да професионалним ангажманом организују изузетно значајан пословни форум”, у склопу Заједничке комисије којом председава заједно са Сијартом. Подсетио је да су приоритетне области сарадње договорене у марту на сатанку председника Србије и премијера Мађарске, а то су енергетика, инфраструктура, аграр и безбедност, нарочито по питању миграција. Момировић је оценио да управо овакви сусрети доприносе одличним билатералним, економским односима и унапређењу тих кључних питања за наше две земље. 

„Колико су наше две земље отишле не само у политичком смислу већ и у економском, сведочи податак да је извоз Србије у Мађарску 2012. године износио 245 милиона евра, док је у 2022. години био 1,5 милијарди евра”, рекао је министар.

Подсетио је да је узвоз из Мађарске 2012. године био 727 милиона евра, а 10 година касније 2,1 милијарду евра. То су заиста велики резултати и говоре колико се наша привреда и наши односи променили на боље”, рекао је министар и нагласио да је повећањем извоза из Србије, вођен растом извоза делова и компонената аутоиндустије смањен трговински дефицит. Покривеност увоза извозом у 2012. години била је 33 одсто, у 2020. 70 одсто, рекао је он и нагласио да су то велики кораци, али не и довољни резултати које Србија жели да постигне. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести