Србија на 48. месту на Дуинг бизнис листи Светске банке 

ВАШИНГТОН: Србија се ове године, међу 190 земаља света, налази на 48. месту по лакоћи пословања у односу на 43. место у прошлогодишњем извештају, иако јој је повећан укупан број бодова по лакоћи пословања, наводи се у објављеном извештају Светске банке „Doing Business 2019: Тренинг за реформу“. 
doing business lista
Фото: Tanjug (printscreen)

Главни разлог овог пада у рангирању је бржи напредак који су друге земље оствариле по питању регулисања свог пословног окружења, саопштено је из Светске банке.

Од земаља са простора бивше Југославије испред Србије се на Дуинг бизнис листи налазе Македонија (10. место) и Словенија (40), док су иза нас Црна Гора (50), Хрватска (58) и Босна и Херцеговини (89).

Реформе које спроводи влада, у партнерству са пословним удружењима, доносе корист свима - од предузетника, малих и средњих предузећа па до великих домаћих и страних инвеститора, омогућавају отварање нових радних места и стимулишу даљи раст привреде, каже Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Како додаје, Србија је ове године слабије рангирана, што се може објаснити бржим напредовањем других земаља.
Док Србија прави помаке, друге земље, наравно, не чекају у месту, изјавио је он.

Томас Лубек, регионални менаџер ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу, каже да је Србија спровела једну битну реформу која је олакшала добијање грађевинских дозвола.

Укупан број бодова Србије по лакоћи пословања повећан је са 73,32 у извештају Doing Business 2018 из прошле године на 73,49 у овогодишњем извештају Doing Business 2019, рекао је Лубек.

Како наглашава, то значи да је у протеклој години Србија у апсолутном смислу унапредила прописе у области пословања према оним показатељима који се мере у Doing Business извештају - и да земља смањује разлику у односу на примере најбоље праксе регулисања пословног окружења у свету. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести