Србија пописује имовину српских фирми у бившим републикама

БЕОГРАД: Србија ће сачинити попис имовине српских фирми у бившим републикама, како би могла да помогне предузећима у решавању тог питања.
Sveti Stefan/A. Erski
Фото: А. Ерски

У том циљу, Републичка дирекција за имовину позвала је данас предузећа и јавне установе који су имали непокретну имовину на територији бивших југословенских република да им доставе податке и документацију о тој имовини, како би се формирао јединствен регистар њихове непокретне имовине.

Директор Дирекције Јован Воркапић каже да се позив односи на сва правна лица и предузећа, али и установе које су имале одмаралишта, локале, да доставе Дирекцији документацију која је сачувана.

"Питање имовине се решава између тих предузећа и држава сукцесора, најчешће је то држава Хрватска. Циљ је да се направи регистар како бисмо ми као држава могли да заузмемо став како да им помогнемо у решавању тих процеса ", рекао је Воркапић за Танјуг.

У бившим републикама остало је много имовине српских предузећа, највише у Хрватској.

Последњих деценија судови у Хрватској одбијали су тужбене захтеве предузећа из Србије позивајући се на то да су преурањени и да је потребно закључити билатерални споразум којим би се разрадио Анекс Г. 

"Упућују их на кориштење свих правних лекова, па све до Стразбура. То су скупи процеси и то је начин да се фирме обесхрабре у остваривању својих права", нагласио је Воркапић.

Уставни суд у Србији заузео је став да се Анекс Г директно примењује, што значи да се хрватским фирмама враћа имовина у Србији.

Бројни локали, али и друге непокретности већ су враћени Борову, Југопластици...

"Право приватне својине је неотуђиво право и то је став нашег Уставног суда.У Хрватској је преко ноћи донет закон којим је сва имовина преписана на Хрватску", нагласио је Воркапић.

Велики проблем представља и то што су фирме којима је имовина остала у бившим републикама отишле у стечај, приватизоване.

Процењује се да је вредност имовине предузећа из Србије у Хрватској око 1,8 милијарди евра.

У Хрватској имовину потражују гиганти бивше Југославије као што су Југобанка, Беобанка, НИС...

Што се тиче Словеније српска предузећа су остала уписана у земљишним књигама као власници непокретности, тако да се имовина тамо враћа готово без судских спорова.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести