Србија потписала Конвенцију о сарадњи у области пореза

ПАРИЗ: Србија је потписала данас у Паризу Конвенцију Савета Европе о узајамној административној помоћи у пореским питањима.
savet evrope, epa
Фото: EPA (PATRICK SEEGER), ilustracija

Конвенцију, измењену и допуњену Протоколом из 2010. године, потписала је државни секретар Министарства финансија Србије Славица Савичић у присуству заменика генералног секретара Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), у седишту те организације у Паризу, наводи се у саопштењу Савета Европе достављеном Танјугу.

Конвенција о узајамној административној помоћи у пореским питањима резултат је заједничког рада Савета Европе и ОЕЦД, а њен циљ је промовисање међународне сарадње ради бољег функционисања националних пореских закона, уз поштовање основних права пореских обвезника.

Овај споразум омогућава странама, државама чланицама Савета Европе и земљама чланицама ОЕЦД-а да на заједничким основама и поштујући основна права пореских обвезника, развију опсежну административну сарадњу која покрива све обавезне порезе, са изузетком царинских накнада.

Повећања узајамна подршка има за циљ да помогне у борби против утаје пореза, а прате је и безбедносне мере за заштиту пореских обвезника, како индивидуалних и тако и корпоративних, као и националних економија.

Србија је 112. земља која је потписала Конвенцију, коју је већ ратификовало 100 земаља.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести