Србија привукла више инвестиција него земље у региону заједно

ТИРАНА: Србија је у првих седам месеци ове године имала 1,2 милијарде евра директних страних инвестиција, што је више него у свим осталим земљама Запаног Балкана заједно, изјавио је у Тирани министар привреде Горан Кнежевић.
Goran Knežević  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Очекујемо да ће прилив директних страних инвестицицја у овој години премашити две милијарде евра, рекао је Кнежевић на првој генералној скупштини Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија.

Он је казао да ће ове године Србија имати нешто мањи привредни раст од планираног и да ће бити нешто преко два одсто због елементарних непогода које су погодиле нашу земљу, али да ће већ у наредној години бити између 3,5 и четири одсто, као и да ће бити континуиран.

Кнежевић је рекао да је Србија направила огромне искораке и да је данас политички и економски стабилна земља, као и да Влада Србије одговорно решава све изазове.

Кренули смо путем напретка и о томе говоре похвале које добијамо са свих страна, нагласио је министар.

Он је подсетио да је Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке у последње три године напредовала за чак 48 места и да смо ушли у клуб 50 најбољих земаља света по лакоћи пословања, што је најбољи пласман Србије откада постоји та престижна листа.

Наш амбициозни план је да већ на наредној ранг листи будемо чак првих 30 земаља, нагласио је Кнежевић.

Како је рекао, ММФ је констатовао велики економски напредак Србије.

Навео је и да је Србија смањила стопу незапослености са 26 на 11,8 одсто и да је циљ да она буде испод 10 одсто и да се приближимо земљама ЕУ.

Такође, Србија је успела, додао је Кнежевић, да смањи јавни дуг са 76 одсто БДП - а на 62,7 одсто, чиме смо се приближили ниво Мастрихта.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести