Србији недостаје 90.000 мајстора

Око 90.000 занатлија свих профила у овом тренутку недостаје српском тржишту, показују подаци Грађевинске коморе, која је саопштила и да је просечна старост грађевинских радника у Србији  - око 55 година.
radnici, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сличним подацима разполажу и у Синдикату грађевинарства, где наглашавају да је већина добрих мајстора напустила земљу у потрази за бољим животом, а интересовање младих за упис у грађевинске и друге занатске школе је више него слабо.

Национална служба за запошљавање данас не располаже подацима о укупној потражњи ниједног профила на тржишту рада. Изменама Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености из 2009. године, они сада примају и региструју искључиво пријаве потреба за запошљавањем за које се послодавци њима обраћају за пружања услуге посредовања.

-Најтраженија занимања, према тим потребама, у августу били су комунални хигијеничари, чистачи просторија, манипуланти у прехрамбеној производњи, затим продавци, заваривачи, бравари, грађевински и медицински техничари, док су са факултетском дипломом најпотребниј били грађевински инжењери, економисти, васпитачи, дипломирани и машински инжењер, истичу у НСЗ.

С друге стране, врло високо се котирају поједина трогодишња занимања, односно занати.

Тако су се током 2019. филијалама НЗС често обраћали послодавци који траже електрозавариваче, браваре, возаче, електромонтере, инсталатере, зидаре, тесаре, армираче, аутомеханичаре, столаре, тапетаре, куваре, пекаре и месаре.

Nebojša
22.09.2019 • 11:31
Zato sro su svi mediji prepuni prica i poziva i objasnjavanja a i nasa NZS o tomekako treba u inostranstvo da se ide. A uskoro ce nam iz Bangladesa voziti gradske autobuse, majstori nam vec rade iz egzoticnih zemalja. Neki dan je proslavljan potpis NZS koja salje 4500 ljudi u Sloveniju.
I tako svaki dan. Nema medija koji to ne radi, umesto da se propagira ostanak u Srbiji sve se ovo radi kako bi se nezaposlenost svela ispod 10% sto realno nema smisla.
Drzava ne daje ni dinara ako povucete nekoga sa NZS. Evo ja cu da primim coveka preko 55 godina i zvao NZS i kazu ne mozete da dobijete nista ni dotaciju ni povlasticu. Ni dinar. Plus svake godine zbog ne adekvatne politike ima nas sve manje. Recimo Novi Sad za zadnjih 7 godina nije izgradio ni kedan jedini vrtic a 80% budzeta grada se trosi na plate a 17% samo na ivesticije. To odslikava nesposbnost i nemar i ove podatke su oni objavili zvanicno.
Kao posleducu katastrofalne nesposobnosti lokalnih zvanicnika ali i drugih visih funkcionera imamo situaciju da predsednik drzave ide svuda i za sve moguce pa i da se izvinjava umesto Babica. A snena nema nigde. Logika bi bila da je Vucic smenio Babica a ne da ide on da se izvinjava. Posledica je zbog svega da NEMAMO VISE RADNE SNAGE NI OD KOROVA. Svi bi na drzavne jasle gde su mnogo vece plate nego u privatnom sektoru koji ne moze da da vece plate. A plus drzava dopusta uvoz polovne opreme i prodaju na crno, banke pocetnicima ne daju kredite cak ni uz ponudjenu hipoteku pa je propast i rasulo blizu ako se ne okrene sve za 180 stepeni.
Славиша
22.09.2019 • 12:54
Ускоро ће недостајати радника свих профила и занимања,јер се овде води тотално неразумна политика,када се ради о запошљавању радника.Наиме о чему се ради,рецимо конкретно имам податке,о запошљавању радника у ЕПС-у,раднике запошљавању преко неких агенција,питај Бога ко је власник истих,где су плате далеко мање него да су директно ангажовани од самог ЕПС-а,значи да неко дебело зарађује на тим радницима,да не кажем скида кајмак,зашто?Даље,запошљавају раднике на уговоре по 6-7 година их тако држе,где радници једноставно нису у могућности,рецимо да заснују породице,да подижу стамбене и друге кредите,јер никад нису сигурни,када могу да им прекину уговоре.Зато млади напустају ову земљу и одлазе,тражећи какву такву сигурност,јер док се овде ствари не промену,прође им младост у ишчекивању.
Kaljevic Struganik
14.11.2019 • 11:55
Ako cemo posteno ko ne bi otisao da radi isti posao za tri puta vecu platu taj je lud.
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести