Шри Ланка нашла решење за несташицу бензина и дизела

КОЛОМБО: Шри Ланка ће дозволити компанијама из држава произвођача нафте да увозе и продају гориво у земљи, изјавио је данас министар енергетике, Канчана Виџесекера.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Ова одлука владе осмишљена је с циљем да се превазиђе несташица бензина и дизела и погоршање економске кризе у земљи.

Министар Виџесекера је тим поводом отпутовао у Катар, а његов колега, министар просвете Сусил Премаџајант би требало да допутује у Русију 3. јула на разговоре с тамошњим званичницима о енергетским споразумима, извештава Ројтерс.

„Влада је дала одобрење да се отвори тржиште увоза горива и малопродаје за компаније из земаља које производе нафту", написао је Виџесекера на Твитеру.

Како је објаснио, компаније ће бити изабране на основу тога какве су им могућности увоза горива и да ли могу да послују без девизних захтева од Централе банке Шри Ланке (ЦБСЛ) и пословних банака у првих неколико месеци рада.

Шри Ланка пролази кроз најгору економску кризу од стицања независности, при чему су девизне резерве на рекордно ниским нивоима од 1,92 милијарде долара, према подацима Централне банке, али аналитичари процењују да је ниво употребљивих средстава још нижи.

Ова острвска држава, с популацијом од 22 милиона људи, бори се са плаћањем увоза основних потрепштина за живот - хране, лекова и горива.

Влада је од данас затворила школе у градовима на око две недеље и дозволила снабдевање горивом само оних услужних делатности које се сматрају неопходним, као што су здравство, железница, аутобуски превози, јер би са уобичајеним нивоом потражње залихе горива трајале само недељу дана.

Државна компанија Цејлон Петролеум корпоразија контролише око 80 посто тржишта горива у земљи, а остатак је под контролом предузећа Ланка МОЦ, подружнице Индијске нафтне корпорације.

Влада је такође дозволила логистичким компанијама које су већ регистроване у земљи да увозе гориво за авионе. „Кабинет је донео ову одлуку како би оотклонио ризик од обуставе летова због несташице горива“, наводи се у саопштењу.

Виџесекера је у недељу рекао новинарима да је Шри Ланка недељама преговарала са разним земљама, укључујући Русију, о куповини горива.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести