Станић: Дракулић пореди бабе и жабе

БЕОГРАД: Зоран Дракулић не разуме разлику између куповине електричне енергије на спот тржишту и куповине за испоруку у дужем временском периоду, такозваног фјучерса, каже у одговору на примедбе председника пословног клуба Привредник Зоран Станић, извршни директор за снабдевање у ЕПС-у.

Претходно је Дракулић поручио Станићу да је цена електричне енергије од 75 евра 3,75 пута већа од 20 евра, а да је 302,5 евра цена њиховог незнања и неспособности, реагујући тиме на ранију поруку Станића да ако је (Дракулић) незадовољан ценом може да се обрати било ком од лиценцираних трговаца струјом и код њих пронађе повољније услове.

Цена на спот тржишту, за испоруку енергије 31.12.2021. је ''испод сто евра'', како наводи Дракулић, док је последња евидентирана берзанска цена за испоруку енергије за период о којем дискутујемо, од 1. 1. 2022. до 30. 6. 2022. тачно 302,5 евра по мегавату, каже Станић, те закључује да је код Дракулића реч о неразумевању из којег прозилази конфузија.

Народски речено, он пореди бабе и жабе, пише у новом одговору Станић.

На оптужбе Дракулића да је ЕПС није био способан да види надолазећу кризу одговара да признаје да ову енергетску кризу нису предвидели, али да то није предвидела ни читава индустрија Европе, те додаје да је нејасно зашто је Дракулић није предвидео и купио енергију пре раста цена.

Уместо тога је, каже Станић, "неспособни" ЕПС на препоруку Владе одлучио да свим привредницима, па и Дракулићу, прода производ који на тржишту вреди 302,5 евра по нетржишној цени од 75 евра за мегават.

Дракулићу, међутим, ни то није довољно, констатује Станић.

Како видимо он би да му ЕПС тај исти производ прода за још нетржишнијих 20 евра по мегавату, да би он своје финалне производе пласирао на тржиште, наравно, по тржишној цени, закључује Станић и поручује Дракулићу да тиме завршава полемику с њим.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести