Старе цене енергената се никада неће вратити

Садашње високе тржишне цене енергената ће се, према оцени Драгољуба Дамљановића, директора развојног центра Шнајдер електрика ("Schneider Electric") и председника Српске асоцијације менаџера сигурно задржати дужи временски период и никада се више неће вратити на ниво на коме су биле.
pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Надам се да неће остати на овако високом нивоу као што су сада, али ће сигурно бити знатно више него што су биле пре, рецимо, годину и по или две", рекао је он у разговору са новинарима пред почетак Форума менаџера који је организовала Српска асоцијација менаџера и који је окупио пословне лидере из Србије и региона.

Према његовим речима, тиме ће свако улагање у производњу, рецимо, струје бити много брже исплативо него што је било раније.

Навео је да је Европа планирала да у наредних осам година у енергетику, односно у мрежу уложи 565 милијарди евра, како би омогућила зелену транзицију, као и прикључке нових обновљивих електричних возила, сториџа и слично.

Са овом ценом енергије, сваки пројекат је врло исплатив (Драгољуб Дамљановић)

"Ми не можемо да будемо ван тога и морамо да улажемо. Мислим да ће се ту увек наћи финансијери јер са овом ценом енергије, сваки пројекат је врло исплатив", нагласио је он.


Србија уштедела струје 16 одсто

За 17 дана октобра потрошено је око 16 процената мање електричне енергије него у истом периоду прошле године, а последњих седам, осам дана, Србија не увози струју, што је изузетно значајно за буџет земље, рекла је Танјугу министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

"Држава је обезбедила све што је потребно и што зависи од државе кад говоримо о електричној енергији, обезбедили смо да имамо и да ће нам доћи одређене количине додатног угља, затим да финансијски будемо толико стабилни да можемо да увеземо струју када нам она буде била потребна", рекла је министарка.

Што се тиче гаса, Михајловићева каже да је Банатски двор пун, као и складиште у Мађарској, а да, такође, добијамо гас и кроз Балкански ток.

"Обезбедили смо и све што се тиче нафтних деривата, изградили смо додатна складишта, ми сада имамо и бензина и дизела, ТНГ-а, керозина и мазута и свега за по неколико месеци. Обезбедили смо топланама све што им треба, чак без обзира да ли је нека топлана или град вратио свој дуг и имао новца да то плати", рекла је Михајловићева.


Одговарајући на новинарско питање који су највећи изазови до краја године за Електропривреду Србије (ЕПС), Дамљановић је рекао да ЕПС мора суштински да дефинише своју стратегију, да поврати производњу у рудницима и почне да озбиљно инвестира у обновљиве изворе и у реверзибилне хидроелектране.

Истакао је да људски капацитети за то постоје, а када је о материјалним реч поновио је да су ово веома исплативи програми.

Упитан где је привреда Србије када је реч о енергетској ефикасности, одговорио је да смо на релативно ниском нивоу, да би ситуација могла да буде много боља, те да су неке фирме веома далеко одмакле у том процесу док друге имају дуг пут пред собом.

Дамљановић је истакао да је енергетска ефикасност и одрживост важна и да ћемо сада на тежи начин морати да научимо како морамо то да изведемо да би наша индуштрија остала конкурентна.

Форум менаџера окупио је стручњаке из Србије и региона из области енергетике, хране, финансија, а међу темама су и дугорочни трендовима у вези са кадровима, одрживошћу и бизнис трендовима.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести