Стевановић: За подстицаје у 2020. години 10 милијарди динара

БЕОГРАД: Од укупног буџета Министарства привреде у 2020. години, који износи 20 милијарди динара, половина је намењена за подстицаје домаћим и страним инвеститорима, а најмање 3,1 милијарди динара за подршку малим и средњим предузећима.
stevanovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић је за Танјуг рекао да је новост да ће у 2020. више подстицаја бити намењено за туризам јер је, објашњава, предвиђена подршка инвеститорима који желе да улажу у бањска, односно туристичка подручја.

"Србија дефинитивно то има и препознаје као значајан ресурс и мислим да ћемо додатни стимуланс и допринос расту дати управо кроз афирмацију овог сектора", рекао је Стевановић.

Навео је ће Министарство привреде наставити да спроводи доста мера које је утврдило претходних година, а за које каже да су се показале као добре и корисне и да су дале ефекте и значајан допринос привредном расту који је Србија остварила 2019. године.

Стевановић је рекао да је, поред подршке новим домаћим и страним инвеститорима, значајна и мера подршке малом бизнису.

Тако је 2019. година започела са 1,7 милијарди динара намењених за подршку малих и средњих предузећа, а окончана, каже он, са три милијарде динара опредељених, односно додељених бесповратних средстава том сектору.

Стевановић каже да је 1.266 предузећа остварило право на бесповратна средства у 2019, а да 2020. година почиње са 3,1 милијарду динара за те сврхе.

То, додаје, није коначни износ средстава намењених подршци МСП сектору, јер ће се, објашњава, обезбедити додатна средства из буџета, уколико буде неопходно.

"Чини ми се да ћемо у 2020. имати позамашну своту новца коју ћемо ставити сектору на располагање. Са три милијарде динара бесповратних средстава ангажовано је укупно 16 милијарди динара инвестиција у сектору малих и средњих предузећа само у 2019.

Верујемо да ће та цифра бити већа у 2020. што ће се опет позитивно и квалитетније рефлектовати на привредни раст који желимо да остваримо у 2020. години", рекао је Стевановић.

Државни секретар наводи и да је међу плановима Министарства привреде за 2020. годину и наставак реализације инфаструктурних пројеката у пословним зонама.

"Само у 2019. иницијално смо определили око 450 милиона динара, док ћемо ове године за ове намене имати више од 1,4 милијарди динара и тим средствима суфинансирати или финансирати реализацију ових пројеката по локалним самоуправама у Србији", рекао је Стевановић.

Позвао је локалне самоуправе да спреме пројектно-техничку документацију како би непосредно по отварању јавних позива од јанура аплицирале да би се донела одлука о додели средстава и како би радови почели на пролеће.

Најавио је и да ће Министарство привреде у наредној години радити акциони план за спровођење стратегије индустријске политике, као и да ће бити настављена законодавна активност.

У првим данима Нове године почиње примена измена и допуна Закона о привредним друштвима, којима су уведени неки нови финансијски инструменти и механизми, а Стевановић каже да је тако предвиђена и могућност права на стицање удела у друштвима са ограниченом одговорношћу, дефинисањем инструмента резервисаног сопственог удела.

Према његовим речима, то ће се односити на поједине запослене и ангажоване по уговору или другим основама у корист фирме која почиње да ради, која се развија, има озбиљне и амбициозне пројекте за будућност, али која у тренутку када их ангажује неће бити у ситуацији да их за то адекватно награде и плате.

"За те људе предвиђа се један финансијски инструмент да у одређеном периоду у перспективи, када дође дан доспећа, они стекну право да под повољним условима стекну неке уделе у тим фирмама. Наравно, они који су тако ангажовани процењиваће да ли предузеће има перспективу и да ли желе то да раде или не", прецизирао је Стевановић.

То ће, сматра, бити јако значајно, с обзиром на амбицију Србије у области информационих технологија, сектору који је у Србији и снажан, али је и у развоју.

"Ово ће бити неки додатни механизми којима ће овај сектор пре свега, верујем и неки други, моћи да ангажују најбоље и најквалитетније у овој области или најквалитетније фирме и правна лица како би реализовали неке своје амбиције и пројекте", каже Стевановић.

Државни секретар је нагласио да је захваљујући храбрим реформским потезима Србија данас добро место за развој бизниса, а да то показује и Дуинг бизнис листа Светске банке на којој је Србија напредовала за четири позиције.

"Према лакоћи пословања заузели смо 44. место од 190 рангираних земаља света", подсетио је Стевановић и навео да је напретку Србије на Дуинг бизнис листи у 2019. допринело и Министарство привреде и то кроз измене Закона о привредним друштвима и Закона о стечају у 2018. години.

План државе је да будемо у првих 10 земаља на Дуинг бизнис листи, каже Стевановић и додаје да ће то од нас изискивати озбиљне напоре у законодавном смислу и када говоримо о Закону о привредним друштвима, подзаконским актима, али свакако и о Закону о стечају у 2020. години.

Он је подсетио и да почетком нове године почиње примена и измена Закона о евиденцији стварних власника, које су, додаје, усвојене због потребе усклађивања са међународним стандардима и међународном регулативом, пре свега, у области спречавања прања новца и у области борбе против тероризма.

"Изменама и допунама закона се прецизирају неке одредбе којима се повећавају и обавезе, али и овлашћења државних органа који се баве овом евиденцијом", рекао је Стевановић и навео да ће Србија и у овој области показати одређени искорак, као и то да је апсолутно део модерног и развијеног света.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести