СТО: Светска трговина слаба на старту 2020, могуће погоршање

ЖЕНЕВА: Раст глобалне трговине робом вероватно ће остати слаб у првим месецима 2020, саопштила је данас Светска трговинска организација (СТО) додајући да би такво кретање могло да постане још горе због новог коронавируса.
trgovina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Светско трговинско тело са седиштем у Женеви саопштило је да је индикатор о робној трговини пао на 95,5 поена у односу на новембарски показатељ од 96,6 поена, преноси Ројтерс.

Показатељ мањи од 100 поена указује да је раст трговине испод просека забележеног у средњорочном временском интервалу.

Из СТО-а су навели да новим податком нису обухваћена најновија дешавања, као што је избијања епидемије коронавируса, која би могла додатно да "помрачи" изгледе светске трговине.

Глобална трговина робом пала је за 0,2 одсто у трећем кварталу 2019. године у односу на исти период претходне године, саопштила је СТО, уз напомену да је могуће да се у четвртом тромесечју опоравила.

Међутим, нови подаци наговештавају да тај опоравак неће бити одржив, при чему је сада изгледно да ће у периоду јануар-март 2020. године вероватно бити забележен пад глобалне трговине.

Индикатор трговинских изгледа СТО-а израчунава се на основу података о извозним наруџбинама из пословних извештаја, о авионском карго промету, бродском контејнерском промету, о производњи аутомобила и продаји и трговини електронским компонентама и пољопривредним материјалом, посебно дрвима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести