Штрајк настављен у Фијату, синдикати подељени

КРАГУЈЕВАЦ: Радници у крагујевачкој фабрици Фијат Крајслер аутомобили Србије, иако подељени око тога да ли треба замрзнути штрајк како би  могли да почну преговори са пословодством компаније, су данас наставили штрајк.
fijat 500L, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Представници синдиката су, како Танјуг сазнаје, подељени око тога да ли треба прекинути штрајк,  а неизвесно је и да ли ће сео тој одлуци ррадници уопште изјашњавати. 
Председник Синдиката "Независност" у Фијату Зоран Станић је рекао Танјугу да ће председник Штрајкачког одбора и Самосталног синдиката у Фијату Зоран Марковић највероватније данас прогласити крај штрајка.

Марковић данас, као ни претходних дана, није одговарао на позиве новинара Танјуга. 
Станић, који се залаже за наставак штрајка, па га је због тога, како тврди Марковић јутрос избацио из Штрајкачког одбора, упозорава: 

Ако Марковић као председник Штрајкачког одбора прогласи обуставу штрајка то ће значити да ће радници који  то не прихвате бити санкционисани, објашњава он и додаје да је "Независност" за наставак штрајка управо због тога што,  како каже, нису добили никакве гаранције.
Према његовим речима, две трећине радника прве смене је јуче било за прекид штрајка, а друга смена је била против.


Нема гаранција, наставља се штрајк  

Радници крагујевачког Фијата настављају штрајк, а председник синдиката Независност у Фијату Зоран Станић је рекао да преговори нису успели зато што није усвојен закључак којим Влада Србије гарантује радницима Фијата да неће сносити последице уколико штрајк буде настављен после преговора.

Станић је за Танјуг рекао да је председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић о томе информисао раднике на састанку, који је почео у 17 часова.


Радници су у штрајку више од десет дана, а премијерка Ана Брнабић се у међувремену и лично ангажовала да дође до његовог прекида.
Марковић је у среду предложио да се  данас организује изјашњавање радника односно референдум и да се донесе одлука да ли ће бити штрајк настављен.
Више од 2.000 штрајкача у Фијатовој фабрици у Крагујевцу тражи писане гаранције послодавца да ће минимум њихових захтева бити испуњен, а захтевају повећање основице бруто зараде са 38.000 на на 50.000 динара, реорганизацију производње, исплату бонуса и трошкова превоза за долазак на посао ван стандардног радног времена.

Брнабић је иницирала прегворе и јуче је одржан састанак синдиката са министром привреде Гораном Кнежевићем у Влади Србије.
Раније је најављено да ће на преговоре, ако их буде, доћи и директор Фијата Алфредо Алтавила.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести