Струја ће поскупети када инфлација буде под контролом

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су логичне потребе ЕПС-а да струја поскупи и додао да ће се то десити када се заузда инфлација и буде могла да се држимо под контролом.
struja elektrana, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Вучић је након обиласка радова на изградњи београдског метроа, одговарајући на питање новинара ТВ Н1 колико износе његови рачуни за струју и да ли штеди, казао да су његови рачуни отприлике исто колико и другима и да штеди колико може.

"Гасим светла када могу, колико год могу и ти рачуни за струју су најмањи у целој Европи, само Грузија има ниже цене од нас. Струја ће свакако једног дана морати да поскупи, али ми разговарамо о томе како да не поскупи данас како бисмо могли да зауздамо инфлацију зато што морате да посматрате целину државе и проблема, а не само једног сектора", казао је Вучић.

Како каже, мора се водити рачуна о свему - да задовољите и једне и друге.

"У складу са тим доносићемо одлуку. Струја ће једног дана морати да поскупи, а када ће да поскупи то је у оном тренутку када смо зауздали инфлацију, да можемо да је држимо под контролом и да нам је инфлација увезена иако је реално много нижа него у многим западним земљама", навео је председник.

Вучић додаје да се у Србији не служе триковима, већ се саопштава људима истина и када нешто поскупи, каже се да је поскупело.

На питање новинарке да ли одврће сијалице ради штедње као што је премијерка Ана Брнабић пренела своје искуство из Лондона, Вучић каже да не одврће сијалице и за разлику од других гаси светло када је непотребно да оно гори.

"Нисам од оних који одврћу сијалице, нисам толико одговаран да се тако понашам, али честитам људима који јесу. Мени смета када се подсмевамо људима на западу када говоре о штедњи, о мукама са којима ћемо се суочити у току зиме, а с друге стране ми је драго јер видим да људи у Србији нису ни осетили кризу, одлично живе, спремају се за море пошто нам је већ 700.000 људи било за првомајске празнике ван земље", додаје.

Истиче да ће зима свакако бити тешка и наглашава да тиме не плаши народ, већ му говори истину.

На питање да ли се осећа одговорним због пропуста руководства ЕПС које је, како каже новинарка, он постављао, председник каже да нема проблем са тим.

"Да ли смо имали генијално руководство, свакако да нисмо, само оно пре њега је било још горе. Оно које су ваши постављали је било још горе, они су крали, ови су били неспособни, прилично неспособно руководство јер није сагледавало будућност и гледало је како да се преживи година за годином, а пре тога су били неспособни и лопови", казао је.

Каже да нема проблем са тим да преузме одговорност и наводи да када би имали идеалне људе на сваком месту, ова земља би била успешнија него што је данас.

"Али, Србија иде у добром смеру, одлично се креће напред и потпуно сам сигуран да ће наставити тим путем. Морамо бити спремни да прихватамо своје погрешке и да себе мењамо и да радимо много више јер само тако можемо напред и само смо тако успели да у претходне две године будемо најбрже растућа економија не само у региону, већ у целој Европи", закључио је председник.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести