Ствара се погрешна слика, ЕПС не троши новац из буџета

КОПАОНИК: Извршна директорка за послове финансија ЕПС Татјана Павловић изјавила је данас да се у јавности често ствара погрешна слика да та компанија троши новац из буџета, а да је реалност потпуно другачија и да заправо ЕПС пуни буџет Србије.
eps/Elektroprivreda srbije
Фото: eps/Elektroprivreda srbije

Павловић је на панелу “Реструктурирање друштвених предузећа - кључна питања”, у оквиру Копаоник бзинис форума, истакла да је ЕПС “напунио” буџет у 2018. години са 108 милијарди динара што је, како каже, доста више него претходних година.

Она је навела да је у 2016. години тај износ био 87 милијарди динара.

Павловић је прецизирала да је од 108 милијарди динара за ПДВ уплаћено 87 милијарди динара, на име акциза 18 милијарди динара и оно што је посебно важно да је на име дивиденди уплаћено око 12 милијарди динара, што, по њеним речима, показује колико је ЕПС успешан и ликвидан.

Као један од проблема, Павловић је навела цену електричне енергије која је најнижа у региону, чак је нижа за 30 одсто него у Северној Македонији и Албанији.

“И поред тога, остварили смо значајне резултате и повећали смо инвестиције”, поручила је Павловић.

Међу знајчајнијим инвестицијама, она је поменула изградњу трећег блока у Термоелектрани Костолац - инвестиција у Б3, снаге 350 мегавата, а чија је вредност 613 милиоан евра.

“Инвестиција се ради са кинеском компанијом, а завршетак се очекује 2021. године”, рекла је Павловић и истакла да је то предузеће постигло значајне резултате на пољу инвестиција.

Према њеним речима, ЕПС је започео процес трансформације 2014. године одлуком Владе Србије и тај пут, како каже, не може да се заврши за годину, две.

Предвиђено је да тај процес траје до 2020. године, рекла је Павловић и додала да је до сада доста постигнуто.

“Углавном се у том смислу спомиње питање губитка, број запослених, оптимизација пословања. ЕПС је показао успех на свим тим пољима”, рекла је Павловић, наводећи да је проценат наплате електричне енергије много већи него раније, те да је ЕПС успео да наплати и нека стара потраживања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести