Све веће интересовање великих америчких компанија за Србију

БЕОГРАД: Председник Америчке привредне коморе у Србији Стефан Лазаревић изјавио је да ће компаније чланице коморе наредне године бити обазриве са новим улагањима, али да ће упркос актуелној кризи у свету наставити да улажу у постојеће пословање и очувати радна места у нашој земљи.
s
Фото: Youtube Printscreen

Лазаревић је рекао Танјугу да су велике америчке компаније све више заинтересоване за улагања у Србији и да је реч о технолошким компанијама, као и оним из обалсти инфраструктуре и енергетике.

Нагласио је да је спровођење реформи кључ за даља улагања и одржање постојећег нивоа пословања.

"Недавно смо спровели истраживање међу својим чланицама и већина је одговорила да ће бити веома обазрива са улагањима, али радује да је већина њих рекла да ће наставити са улагањем у постојеће пословање, што значи очување радних места. То је јако добро, имајући у виду економску кризу", рекао је Лазаревић.

Каже да Америчка привредна комора већ 20 година успешно сарађује са Владом Србије и додаје како очекује да се такав партнерски однос настави, јер је у претходном периоду то допринело у креирању предвидивог и стабилног пословног окружења.

Лазаревић је истакао да су предности Србије то што има талентоване људе и добру ИТ и телекомуникациону инфраструктуру, што је порески систем прилично предвидив и да то све заједно од Србије прави атрактивно место за нове инвестиције.

"У том смислу увек треба гледати оптимистично, али опет треба имати у виду рат у Украјини, веома велику инфлацију, проблеме у ланцима снабдевања, енергетску кризу, чак и пандемију која је гурнута у други план, али је и даље присутна. Када узмемо све у обзир, треба бити умерени оптимиста када причамо о будућим инвестицијама. Када је реч о америчким компанијама, примећујемо све веће интрересовање технолошких компанија, затим из области инфраструктуре и енергетике које се интересују за улагање у Србији, што је јако добар показатељ, јер су то углавном водеће светске компаније", нагласио је Лазаревић.

Оценио је да то није изненађење, јер у Србији постоји предвидиво и стабилно пословно окружење које континуирано наредује.

"Али, имајући у виду да је дигитална трансформација један од приоритета владе, а многе владе широм свет покушвају да излаз из енергетске кризе пронађу управо кроз сарадњу са приватним сектором, очекујем да ће и наша влада кренути истим путем".

На подсећање новинара да су већ најављена улагања америчких компанија у српске хидропотенцијале и соларне електране, он је рекао како је сигуран да интересовања и даље постоје за сектор енергетике и да су у току разговори о томе, те изразио увереност да ће нова влада у наредном периоду да убрза преговоре о тим пројектима.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести