Свега седам одсто некретнина у Србији осигурано

БЕОГРАД: Осигурање покретне и непокретне имовине у нашој земљи је и даље на веома ниском нивоу, а према подацима осигуравајућих кућа, тај број износи свега око седам одсто. 
Nekretnine
Фото: Dnevnik.rs

Таква ситуација не  иду у прилог чињеници да су у нашој земљи ове сезоне прогнозиране временске непогоде  које могу проузроковати велику материјалну штету грађанима.  

Подаци Министарства пољопривреде показују да су последње временске непогоде погодиле 21 локалну самоуправу у Србији, а оштецени су стамбени објекти, пољопривредно земљиште, превозна средства, јавна инфраструктура, пише портал "Каматица". 

Упркос томе, српски пољопривредници осигурали су само 10,5 одсто свог земљишта, док је у воћарству и повртарству тај проценат нешто већи. 
Слична ситуација је и са осигурањем кућа, што су показале и досадашње кризне ситуације изазване поплавама, где је утврђено да ни 10 процената поплављених кућа није имало полису осигурања.

Према проценама, имовину у Србији осигурава мање од седам одсто становништва, у овај проценат урачунавају се и све оне категорије физичких и правних лица за које је склапање ове полисе обавезујуће. 

Након поплава из 2014. године, када је штета износила око 1,7 милијарди евра, приметан је тренд повецања полиса осигурања у Србији, али, и даље је на ниском нивоу у односу на праксу у свету.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести