Светска банка: Србија у врху у региону по индексу људског капитала

БЕОГРАД: Србија се по индексу људског капитала (HCI) Светске банке, који мери развој људског капитала у свету, налази у врху у нашем региону.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Овај индекс условно мери продуктивност будуће генерације радника у земљама света према критеријумима квалитета образовања и здравља деце и младих од рођења до њихове 18-те године.

Са индексом 0,68, у односу на масимално могућих 1,0 поена, Србија је на трећем месту, заједно с Мађарском, по развоју људског капитала међу 11 економија у региону, према данас објављеном извештају СБ о Индексу људског капитака у време пандемије ковид-19.

То значи да дете ће дете рођено данас у Србији имати 68-процентну продуктивност ако заврши комплетно образовање и буде доброг здравственог стања.

Испред Србије су Словенија за индексом HCI од 0,77 и Хрватска са 0,71.

Иза Србије и Мађарске, које деле треће место, налазе се Црна Гора и Албанија са индексом 0,63, Бугарска (0,61), Румунија и Босна и Херцеговина (по 0,58), КиМ (0,57), док је Северна Македонија на зачељу у регион са индексом 0,56.

У извештају Светске банке се наводи да млади у земљама Европе и централне Азије имају на располагању неопходне могућности да израсту у продуктивне одрасле особе захваљујући инвестицијама у здравство и образовање током њиховог детињства и тинејџерског периода.

Међутим, упозорава се да пандемија изазвана ковидом-19 прети да угрози до сада остварен напредак, јер се владе боре да одрже здравствене и услуге образовања у периоду рестрикција уведених са циљем заштите јавног здравља, а које укључују и затварање школа.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести