Светска банка срезала прогнозу глобалног раста са 4,1% на 3,2%

ВАШИНГТОН: Светска банка је смањила прогнозу глобалног раста за 2022. годину за скоро пун процентни поен, са 4,1 одсто на 3,2 посто, због утицаја руске инвазије на Украјину, изјавио је председник те међународне финансијске институције Дејвид Малпас.
Opadanje
Фото: Dnevnik.rs

Малпас је рекао на видео конференцији за новинаре да Светска банка предлаже нови 15-месечни програм кризног финасирања од 170 милијарди долара као одговор на додатне економске потресе због рата, при чему ће око 50 милијарди долара овог финансирања издвојити током следећа три месеца, преноси Ројтерс.

Председник Светске банке је навео да је у новом извештају о глобалним економским изгледима највише срезана прогноза раста Европе и Централне Азије, за чак 4,1 проценат, укључујући Украјину, Русију и околне земље.

Такође су смањена предвиђања привредног раста развијених и многих земаља у развоју због скока цена хране и енергије, који је узрокован поремећајима у снабдевању повезаним са ратом.

Очекује се да ће данас и Међународни монетарни фонд објавити наниже ревидирану прогнозу глобалног раста.

„Припремамо се за наставак одговора на кризу, с обзиром на мултипликовање кризе. Очекујем да у наредних неколико недеља разговарам са нашим одбором о новом 15-месечном пакету од око 170 милијарди долара за одговор на кризу у периоду од априла 2022. до јуна 2023“, рекао је Малпас.

Тај програм је наставак корона пакета финансирања Светске банке од 160 милијарди долара. Малпас је истакао да ће део средстава бити усмерен за подршку земљама које су примиле избеглице из Украјине, као и за помоћ у решавању проблема у земљама погођеним несташицом хране.

Он је најавио да ће земље чланице Светске банке и ММФ-а ове недеље разговарати о новој помоћи за Украјину, те да очекује да ће одређени број земаља донатора објавити конкретне износе средстава које ће обезбедити.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести