Табаковић: Сектор осигурања задржаће стабилност и у кризи

Српски дани осигурања отворени су данас у Аранђеловцу, први пут онлајн и под симболичним називом "Пријатељи, како сте", са централном темом колико је пандемија ковида 19 утицала на осигуравајуће куће и банке
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

АРАНЂЕЛОВАЦ/БЕОГРАД: Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас на Српским данима осигурања да се тај сектор, као и све друге делатности, налази у несвакидашњем периоду због кризе изазване пандемијом ковида 19, као и да је уверена да ће осигурање у Србији упркос томе задржати своју позицију и даље ојачати.

Српски дани осигурања отворени су данас у Аранђеловцу, први пут онлајн и под симболичним називом "Пријатељи, како сте", са централном темом колико је пандемија ковида 19 утицала на осигуравајуће куће и банке указујући на значај осигурања у време кризе.

"Осигурање се као и све друге делатности налази у несвидкашњем преиоду у којем треба пронаћи начине да се преомосте све потешкоће са којима се суочавамо. Верујем да имамо и знања и воље и да ће осигурање задржати своју позицију у будућности, али и да ће ојачати", поручила је Табаковић.

Рекла је да је потребан непосредан дијалог свих учесника како би се покренулио процеси активности на добробит осигурања и привредне делатности.

Гувернерка је нагласила да је падемија наметнула много изазова како да се носимо са ограничењима здравствених мера и како организовати пословање и обезбедити несметано обавјање привредних активности и сачувати што већи број радних места, као и стабиност укупног фианнсијског система.

Раст премије осигурања 2,2 одсто

Јоргованка Табаковић изјавила је данас да је сектор осигурања у прва три тромесечја ове године остварио позитивна кретања и да је остварен раст укупне премије осигурања од 2,2 одсто, а пре свега у сегменту имовинског, добровољног здравсвеног и осигурања моторних возила.

Тај раст је, ипак, значајно мањи од прошечног десетогодишњег раста, што упозорава на то да пуне ефекте пандемије можемо тек очекивати, рекла је Табаковић на Српским данима осигурања.

Указала је да смо, ипак, у протеклом периоду успели да одржимо стабилност сектора осигурања што потврђују позитивна кретања показатеља адекватности капитала и профитабилности, као и остварен нето позитиван резултат од 11,1 миљарде динара.

Гувернерка НБС рекла је да у претходном периоду нису уочени проблеми са ликвидношћу друштава за осигурање и реосигурање и да су она сачувала вредност инвестиционог портфолија, као и да су обезбеђена средства техничких резерви.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести