Телеком је јачи него икад и вреди више него икад

БЕОГРАД: Телеком је јачи него икад и вреди више него икад јер не постоји ништа што може да се деси у наредних 10 година што може да уздрма наше пословање, изјавио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.
Telekom Srbija  Foto: Telekom Srbija
Фото: Телеком Србија Фото: Телеком Србија

"Ми ћемо бити лидери у телекомуникационим услугама и у Србији, и у региону", рекао је Лучић у емисији ‘‘Хит твит’‘ на ТВ Пинк.

Коментаришући успехе које је у 2021. години остварио Телеком Србија, посебно са становиштва ривалства са Јунајтед групом, Лучић је рекао да Јунајтед група "не плаћа само одређене аналитичаре, политичаре и раднике у нашој фирми да износе неке информације које би они користили", већ и десетине милионе евра којима плаћа разне лобисте, агенције по свету, адвокатске канцеларије и међународне детективске агенције са циљем да унизе Телеком на међународном нивоу".

Лучић тврди да Јунајтед група на тај начин покушава да спречи одређену финансијску институцију да са Телекомом Србија направи аранжман или пробају да убеде неког од носилаца спортских права да са Телекомом Србија раскине уговор.

"Фактички се сада види колико се све открило. Узрок читавог сукоба био је што је игром разних политичких игара и ситуација у Србији од 2001. године и пасивности Телекома, била једна парадоксална ситуација. Телеком је дао у почетку готово симболичну цену својој конкуренцији да користи инфраструктуру, пре свега СББ-у и другим кабловцима и они су, користећи потпуно илегално у почетку инфрастурктуру Телекома електропривреде израдили мрежу. Оно што је било најгоре, Телеком уопште није пуштао те сервисе", рекао је Лучић.

Како је додао, они нису ни приказивали прави број корисника Пореској управи, па је, како наводи, било елементарне утаје пореза.

Лучић је додао да су кабловски оператери заузели тржиште и направили картелско удружење, где је СББ као лидер тог картелског удружења направио низ канала.

"Ми смо дошли у ситуацију да 2018. године да имамо мање од један одсто тржишног учешћа у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, а СББ је сваке године куповао по неког кабловског оператера и додатно се ширио, и да нам је тржиште било доста слабо. Ми бисмо, да смо наставили тако, нестали из фиксне телефоније", навео је Лучић.

Међутим, како је додао, Телеком Србија је онда направио нови правац развоја, али су тада кренули и напади.

"Ми смо од ове године лидери у телевизијском тржишту. Имамо преко милион корисника и то аквизицијом кабловских оператера, изградњом оптичке мреже и улагањем у садржај", нагласио је Лучић.

Он је додао да је Телеком Србија почео да узима кориснике конкуренцији.

"Они су прво кренули на нашу компанију, прво медијски, па затим и медијско-политички, а онда и лобистички. Сви ти покушаји слабо успевају јер је истина једна. Било који аналитичар са стране, који би погледао све што смо урадили, видео би да је то у складу са међународним трендом", навео је Лучић.

Он је додао да када је Телеком Србија спојио кабловске оператере и све консолидовао 2021. године, повећао је приход у односу на 2018. годину за 21 одсто.

"Ми смо поставили Телеком као број један у свим услугама и направили га изузетно финансијски јаким", поручио је Лучић.

Он је додао да му је жао што политичари из опозиције нису поздравили то што ће Европска инвестициона банка обезбедити кредит у износу од 70 милиона евра Телекому Србија за увођење 5Г телекомуникационе мреже и проширење постојеће 4Г мреже широм Србије јер је то, како је нагласио, први уговор Европске инвестиционе банке толиког износа са неким телекомуникационим оператером Западног Балкана.

"Он је направљен за развој нових услуга", нагласио је Лучић.

Он је додао да је Телеком урадио оптичку мрежу за милион корисника, изградио, како је навео, најјачу мобилну мрежу и постао лидер у садржају захваљујући добрим менаџерима са добром контролом.

"Зато финансијске институције и банке и даље верују Телекому и зато ће Телеком наставити да улаже у даљи развој", поручио је Лучић.

Оценио је да њихова конкуренција сматра да има неколико месеци да дестаблизује Телеком и убеди Премијер лигу да не иде са Телекомом.

Он је нагласио да је Телеком, међутим, потписивањем неколико уговора показао супротно.

"Сви носиоци права од Лиге шампиона, Лиге Европе, шпанске лиге, француске лиге, па и Премијер лиге и серије А, све те лиге смо добили транспарентним тендерима, а и они који нису били с нама, као шпанска лига, тек су видели нашу јачину и како ми боље промовишемо лиге када је то на Арени", навео је Лучић.

На оптужбе потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је Телеком испумпавао новац из црногорске кћерке фирме МТС-а, Лучић је рекао да је поносан на кћерку фирму у Црној Гори јер је то прва фирма где су кренули као старт-ап.

"Ми смо у Црној Гори кренули од нуле и то у конкуренцији Дојче телекома, Теленора и СББ-а, и дошли смо у лидерску позицију. То је једини пример у Европи, а и у свету, да неки оператер који кренуо од нуле на тржишту, дође до броја један", поручио је Лучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести