Тендер за РТБ Бор крајем маја, Кинези заинтересовани

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће тендер за РТБ Бор бити расписан до краја маја, истичући да је кинеска компанија Цијин јако заинтересована.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Ја се надам да ћемо расписати тендер до краја маја, а желим да потврдим да је кинеска компанија јако заинтересована за РТБ Бор. Били су овде већ неколико пута, имали су састанке, њихово руководство, с председником Вучићем и са мном, били су заједно с министром Антићем у посети Бору, разговарали са руководством РТБ-а. То је огроман систем и стварно јако важан за Србију, казала је Брнабићева за ТВ Пинк.

Подсећајући да су Кинези преузели железару у Смедереву, сада Хестил, она каже да имамо сада нешто што делује да ће се поновити и у РТБ-у.     

РТБ је сличан комплекс као железара, запошљава нешто више од 5.000 људи, неких 4.000 у Бору и 1.000 људи у Мајданпеку, што је јако значајно, али више од 20.000 људи зависи некако индиректно од тог система. Ја сам била у посети Севојну и Ваљаоници бакра. Ако је Бор здрав и ваљаоница бакра је здрава и ту имате више од 1.500 људи који директно зависе од тога, навела је премијерка.

Притом, када причамо о економском расту, истакла је Брнабићева, РТБ Бор је битан за наш БДП и економски раст.

Брнабић је навела да је то „потпуно другачија слика Србије“ и подсетила да је председник Вучић инсистирао на томе да, ко год да буде стратешки партнер, гарантује да ће оставити исти број радних места.

Тако да ту неће бити отпуштања и мислим да је то једна од значајнијих вести, рекла је она.

Ова компанија има заиста светске стандарде за заштиту животне средине и неке од својих басена воде као националне паркове, то је добра вест за житеље Бора и све грађане, закључила је председница владе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести