Термоелектране се несметано снабдевају угљем

ЛАЗАРЕВАЦ: Производња угља на површинском копу Тамнава Западно поље није угрожена, а почеле су припреме за замену одлагача јаловине на коме је прошле ноћи избио пожар, изјавио је за Танјуг директор копова “Колубара” Срђан Алимпијевић.
termoelektrana/tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

“Синоћ око 21.15 часова на површинском копу Тамнава Западно поље на одлагачу 4арс 12.000 запалила се трака 2 и бункер између траке 2 и траке 3. Оштећен је гумени део траке 2 и пратећи делови као 40 метара одложне траке која је укупно дугачка 60 метара”, рекао је Алимпијевић.

Додао је да ће висина материјалне штете бити утврђена када стручне службе “Колубаре” заврше увиђај.

“Реч је о одлагачу који ради на јаловинском систему, а упоредо и на систему међуслојне јаловине. У овом тренутку систем међуслојне јаловине, то јест угљени багери неће осетити овај застој, јер смо нашли алтернативна решења, тако да ће се угаљ несметано откопавати и возити ка термоелектрани Обреновац”, нагласио је Алимпијевић.

Додао је да са колегама из “Колубаре” од раног јутра разматра реконструкцију овог система како би што пре био пуштен у погон.

“Сасвим сигурно могу да кажем да Тамнава Запад, која даје највише угља, неће осетити застој на одлагачу. Имамо други одлагач, с тим да ће нам због временских услова требати неколико недеља да оспособимо јаловински систем и да убацимо други одлагач”, рекао је директор површинских копова “Колубара”.

Потврдио је да у пожару није било повређених и да је ватра брзо угашена, што је спречило већу штету.

“Пожар је пријављен у 21.17 часова, а после 11 минута је сигло прво ватрогасно возило, а затим из минута у минут и остала. У гашењу је учествовало 10 ватрогасних возила ''Колубаре'' и остала ватрогасна возила из других јединица. Око 16-17 цистрени је кружило и радило на гашењу”, рекао је Алимпијевић.

Он је изразио велику захвалност свим ватрогасцима и осталим службама које су притекле у помоћ, као и запосленима који су се нашли на копу и помогли ручним апаратима и осталим приручним средствима у обуздавању пожара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести