Тим ММФ-а стигао у Србију, разговори крећу од понедељка

БЕОГРАД/ВАШИНГТОН: Тим Међународног монетарног фонда (ММФ) стигао је у Београд како би са Владом Србије разговарао о новом програму који не укључује финансијску помоћ, потврђено је Танјугу у Канцеларији ММФ-а у Београду.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Разговори ће почети у понедељак, 12. марта.

"Тим Међународног монетарног фонда тренутно борави у Србији ради отпочињања преговора о мерама које би подржале нови програм. Очекујемо да ће ови преговори бити настављени у наредним месецима", изјавио је данас портпарол ММФ-а Гери Рајс према транскрипту са конференције за новинаре објављеном на званичном сајту ММФ-а.

Власти у Србији су, како је рекао, показале интересовање да размотре нови програм сарадње са ММФ-ом, кроз Инструмент координације политика (ПЦИ).

"ПЦИ је један нови инструмент, који је осмишљен да обезбеди оквирну политку за земље које не захтевају финансијску подршку ММФ-а", објаснио је Рајс.

Подсетио је да је Србија завршила трогодишњи економски програм са ММФ-ом 22. фебруара, који је, према његовим речима, био успешан захваљујући одлучности и напорима које су уложили српска влада и грађани.

Министар финансија Србије Душан Вујовић је пре пар дана, на питање Танјуга о новом аранжману са ММФ-ом, казао да се већ пола године, како се приближавао крај претходног аражнама, разговарало о наставку сарадње са том институцијом и о садржају новог договора.

"Ја сам говорио да је професионална сарадња нешто што морамо да задржимо, а у међувремену се појавио један врло добар инструмент (ПЦИ) који подразумева координацију политика које немају финансије иза себе", објаснио је Вујовић. 

Како је навео, тај инструмент подразумева договоре и разговоре о реформама које предстоје, договарање мера, закона и подзаконских аката.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести